Fälttävlan
2 februari 2020 17:15
Ridsportplus

Fälttävlanstalangen: ”Jag njuter av varje tävling”

Talang 202Ebba Adnervik tog svensk fälttävlan med storm när hon blev 23:a på EM förra året. Med den erfarenheten i ryggen och en OS-häst i stallet är hon stekhet på nivån strax under yttersta världseliten.

Fälttävlanstalangen: ”Jag njuter av varje tävling”
Ebba Adnervik satsar inte med OS detta år. Foto: Lottapictures

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

Beslutet är redan taget – Chippieh som är född 2002 ska inte matchas mot OS. Detta trots att han och hans ryttare Ebba Adnervik har visat att de har kapaciteten och var tredje bästa svenska ekipage på EM förra året.

Ebba Adnervik har i stället OS-planer för 2024 med sina tre yngre förmågor.
– De matchas långsiktigt mot OS 2024, säger hon.

Skälen till att hon väljs till hetaste svenska, icke-etablerade ryttare att hålla koll på inför 2020 är många. Att välja bort OS gör att hon kan köra ett helt eget upplägg och välja tävlingar som passar henne och EM-hästen Chippieh allra bäst. Med ingenjörsstudentens förmåga att analysera och strukturera, självförtroendeboosten efter flera utmärkelser 2019 och – självklart – ekipagets kapacitet, finns alla förutsättningar för att Ebba Adnervik och Chippieh ska kunna göra ännu bättre resultat 2020 än 2019.
– Säsongsplaneringen är inte spikad, men i dagsläget drömmer jag om att få starta en tuffare fyrstjärnig i England.

Fakta

Ebba Adnervik

Namn: Ebba Adnervik

Ålder: 23 år.

Bor: På Hallandsåsen utanför Båstad.

Bästa häst: Chippieh (Holst val f -02 e Carnaby-Caretino, uppf Stefanie Kinscher, äg Sara Sjöborg Wik).

Bästa resultat 2019: 23:a på EM, trea i Strzegom 4*L , femma Mabach 4*S.

Motivering: Med massor av mästerskapsrutin, ett bra hemmaupplägg och välstrukturerad som få finns det inget som tyder på att Ebba Adnervik inte kommer att höja sig ytterligare ett snäpp under 2020. Med lite lägre straff i dressyren blir ekipaget en utmanare på fystjärnig nivå.

Expandera

Planen är att så länge Chippieh är fortsatt fräsch och pigg ska han tävlas.

Utvecklingspotential i dressyr

I terrängen och hoppningen är det mesta på plats. Det är i dressyrmomentet den stora utvecklingspotentialen finns, och alltså där som det också är störst möjlighet att sänka straffpoängen.
– Jag tror att det är en förbättring av flera detaljer som i sin helhet kan bidra till en bättre prestation på dressyrbanan.

Hon har för tillfället ingen dressyrtränare men hämtar inspiration från Kyra Kyrklunds klassiker ”Dressyr med Kyra”.
– Under vinterträning lägger jag extra fokus på min sits och effekten av den, att jobba med att mina hjälper ska bli så osynliga som möjligt.

Rider tre egna uppfödningar

Ebba Adnerviks tre yngre förmågor är alla egna uppfödningar och de börjar nu komma upp på en nivå där ryttaren kan få många rundor i kroppen och hålla tävlingsformen i gång.
– Målet med dem är att starta tvåstjärnig klass 2020. Det ska bli spännande. Jag njuter av redan med unghästarna och tycker att det är väldigt roligt att se dem utvecklas.

Men ungtupparna får finna sig att Chippieh är kung i stallet ett tag till.
– Att få ha en tävlingskamrat som Chippieh är få förunnat och jag njuter av varje tävling vi gör tillsammans.

Fakta

Fler fälttävlanslöften att hålla ögonen på under 2020

Jonna-britse
Jonna Britse Foto: Privat

Jonna Britse

Ålder: 28 år.

Bor: Halmstad.

Bästa häst: Quattrino (SWB sto f -05 e Quite Easy-Guido, uppf Eskil Assarsson, äg Jonna Britse).

Bästa resultat 2019: Tvåa i Strzegom 4*L.

Motivering: 2019 var året då allt trillade på plats för ekipaget och bushästen Quattrino. Med idel nollor på hinder i terräng och en ständig vilja att utvecklas kan ekipaget fortsätta att ta topplaceringar internationellt under 2020.

Amanda-ingulfsson
Aminda Ingulfson Foto: Privat

Aminda Ingulfson

Ålder: 33 år.

Bor: Flyingeby.

Bästa hästar: Hot Cup VH (SWB sto f -09 e BH Hotline-Corrado WL, uppf Västra Hoby Stuteri, äg ryttaren) och Rozie (SWB sto f -08 e Roven xx-Magritte, uppf/äg Sofia Nyrell).

Bästa resultat 2019: SM-silver, guld i lag och individuellt silver på NM.

Motivering: Karriären började lyfta under 2019 med debut i fyrstjärnigt under året och utmärkelsen Årets tränare. Med en plats i ATG Topp och talang och flera bra hästar har hon alla förutsättningar att bli ännu vassare 2020.

Amanda-andersson
Amanda Andersson Foto: Pernilla Hägg

Amanda Andersson

Ålder: 17 år.

Bor: Falkenberg.

Bästa hästar: Jersey (SWB sto f -10 e Quaterback-Cortus, uppf/äg Rebecka Andersson), Kokos (SWB sto f -11 e Florencio I-Midt-West Ibi-Light, uppf/äg R Andersson), Cocktail Imperial (Holst val f -08 e Cayado-Mentor, uppf Susanne Riedel, äg Rebecka Andersson).

Bästa resultat 2019: JSM-silver, NM-silver i lag, 33:a på JEM, flera internationella placeringar upp till CCI2*L.

Motivering: Satsande, väl beriden och motiverad med hästar hon har utbildat själv. Det kan bära långt 2020 och till EM på hemmaplan 2021.

Sofia-sjoborg1-170106-rt
Sofia Sjöborg Foto: Roland Thunholm

Sofia Sjöborg

Ålder: 21 år.

Bor: Bath, England.

Bästa häst: DHI Mighty Dwight (KWPN val f -05 e Labor’s VDL Indorado-Havidoff, uppf Stal van Uitert, äg Juliet Sjöborg och Sofia Sjöborg).

Bästa resultat 2019: 13:e i 4* Nations Cup i Frankrike.

Motivering: Sofia Sjöborg toppade denna lista för ett år sedan. Efter tre år hos mästaren Michael Jung i Tyskland har hon flyttat till England för studier och försöka kvala till femstjärnigt. Finns inget som tyder på att denna ridskickliga tjej inte kommer att lyckas med det.


Fälttävlan är en liten sport och för att få en större urvalsgrupp när det hetaste löftet inför 2020 skulle listas tog jag mig friheten att ändra lite på kriterierna jämfört med tidigare. Det märks främst när det gäller åldern – en 33-åring och en 28-åring har tagit sig in på listan.

I år har jag fokuserat på dem som jag tror kan ge spetstruppen en riktig match utan att för den skull ta sig till Tokyo.

Amanda Andersson är den i kvintetten som inte riktigt är där än, men övriga kan vi nog vänta oss att se i någon Nations Cup. Hästmaterial och prestationer under 2019 har också vägts in.

Expandera
Talang
Ridsport har sammanställt de hetaste unga talangerna inför 2020 i hoppning, dressyr och fälttävlan.

Denna artikel publicerades första gången i Ridsport nummer 1 2020.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 120 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

69:- i månaden