Veterinärt
9 juli 2018 21:19

Fång ökar i torkans spår

SjukdomAntalet skadeanmälningar till Agria Djursförsäkring när det gäller fång har ökat i sommar jämfört med förra året. Det här misstänks bero på stödutfodring i samband med torkan.

Fång ökar i torkans spår
Agria varnar för fång och tror att det kan bero på den torra och varma sommaren. Bilden är tagen i ett annat sammanhang. Arkivbild: Ann-Sofie Hjärn

Jämfört med 2017 ökade antalet fångfall under maj och juni med 30 procent. Det här berättar Agria i ett pressmeddelande.

Se till att hästen håller hullet, men med måtta. Och var noga med att den får tillräckligt med motion. Mikael Theorén, Agria.

Oftast är det hormonella förändringar som ligger bakom fång, men man kan också misstänka överutfodring i kombination med för lite motion. Det varma vädret gör att hästarna rör på sig mindre, samtidigt som många stödfodrar med kraftfoder när betet börjar torka ner. Det torra gräset har också en ovanligt hög sockerhalt.

– Den ökning som vi ser nu beror troligen på att många väljer att stödfodra med proteinrikt kraftfoder när man är orolig över att det vanliga fodret inte räcker, säger Mikael Theorén, affärsområdeschef, Häst & Lantbruk, Agria Djurförsäkring, i pressmeddelandet.

– Se till att hästen håller hullet, men med måtta. Och var noga med att den får tillräckligt med motion. Tipset är att rida på morgon eller kväll när temperaturen är mer behaglig, fortsätter han.

Fakta

Fång

Hästen får en inflammation i hovens lamellager och suldel som ger smärta och hälta.

Hästar med fång står ofta i den klassiska fångställningen med kroppsvikten förskjuten bakåt, framhovarna framför sig och bakbenen in under sig. Hovarna är mycket varma med en tydligt kännbar puls i blodkärlen på båda sidor av kotan. Feber är också ett tydligt symptom.

Orsaken till fång är ännu inte helt klar trots intensiv forskning.

Sjukdomsförloppet kan vara så kort som några timmar. Om inte anfallet behandlas i tid kan inflammationen skapa en försvagning i hovens lamellager som i sin tur leder till att hovbenet sänks eller roteras. Tecken på en lägesförändring av hovbenet är att kronranden blir mjuk när den förlorat sitt stöd från hovbenet.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 95 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

79:- i månaden