Sverige
5 september 2019 11:53
Ridsportplus

Fängelsedom och sportsligt avbräck för tidigare OS-ryttare

Dubbla straffEn av Sveriges mer kända dressyrryttare döms till en månads fängelse för grovt rattfylleri, efter en händelse i vintras då han satte sig berusad bakom ratten. Händelsen får också sportsliga följder för ryttaren, efter att Svenska Ridsportförbundet har agerat.

Fängelsedom och sportsligt avbräck för tidigare OS-ryttare
En månads fängelse blev domen för ryttaren som döms för grovt rattfylleri. Arkivbild: Istock

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

Mora tingsrätt slår fast att dressyrryttaren och tränaren Mads Hendeliowitz satte sig bakom ratten efter att ha druckit alkohol i sådan mängd att alkoholkoncentrationen i hans utandningsluft under eller efter färden uppgick till 0,79 milligram per liter.

Omvandlat till alkoholhalt i blodet är detta 1,58 promille. Gränsen för grovt rattfylleri går vid 1,0 promille.

Ångrade sig oerhört

Händelsen inträffade under en semester i fjällen i vintras, och Mads Hendeliowitz har tidigare berättat för Ridsport att han efter ett restaurangbesök med familjen bara skulle flytta sin bil som stod illa parkerad, när han blev stoppad av restaurangens ordningsvakter. Efter händelsen sade Hendeliowitz till Ridsport att han ångrade sig oerhört, och att det inte var hans avsikt att köra bilen, bara parkera om den.

Ordningsvakterna vittnade i tingsrätten om att de stoppade bilen när den kört ungefär två billängder. Hendeliowitz erkände gärningen, och hans advokat pläderade för att det skulle räknas som rattfylleri av normalgraden.

Måste bli fängelse

Mora tingsrätt konstaterar att det visserligen var fråga om en kort körsträcka, men att det skedde på torget i Sälen, där det normalt under vintertid finns många personer och bilar. Tingsrätten skriver också att alkoholkoncentrationen och omständigheterna i övrigt är sådana att gärningen ska bedömas som grovt rattfylleri, och det är ett brott av så allvarlig art att påföljden ska bestämmas till fängelse.

Tänker överklaga

Domen kommer att överklagas, säger Mads Hendeliowitz försvarsadvokat Ghita Hadding Wiberg.
− Min klient är ångerfull, men vår inställning är att det finns olika grader av rattfylleri och att detta ska ses som ett rattfylleri av normalgraden, med tanke på att detta var en extremt kort körsträcka, och utifrån avsikten med att han satte sig bakom ratten, säger Ghita Hadding Wiberg.
I överklagan till hovrätten kommer de i andra hand yrka på att straffet omvandlas till villkorlig dom och samhällstjänst.

I och med överklagandet vinner domen inte laga kraft. Det dröjer med all sannolikhet minst ett par månader innan målet tas upp av hovrätten.

Händelsen har också fått följder för Mads Hendeliowitz som tävlingsryttare.
− Vi har i dialog med honom beslutat att han tills vidare inte ska delta i internationellt tävlande, säger Andrea Barth, verksamhetschef för sport/tävling på Svenska Ridsportförbundet, till Ridsport.

Mads Hendeliowitz är A-tränare i dressyr och har tidigare tillhört landslaget i dressyr. Han red bland annat i det svenska landslaget vid OS i Rio 2016.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 95 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

79:- i månaden