Sverige
13 augusti 2014 13:36

Färre skadade i hästrelaterade olyckor

En färsk svensk studie visar att andelen allvarliga skador i samband med ridning och hästhantering har minskat på senare år. Ŗkad användning av skyddsutrustning anses vara en del av orsaken.

De fyra forskarna Jakob Altgärde, Stefan Redéen, Niclas Hilding och Peder Drott, Linköpings universitet, har undersökt hästrelaterade skador hos 288 patienter som sökt vård vid Linköpings universitetssjukhus under åren 2003-2004.

Patienterna bestod både av barn (147 st) och vuxna (141 st). Det visade sig att andelen allvarliga skador har minskat radikalt, jämfört med tidigare genomförda undersökningar. Endast 19 patienter ansågs ha allvarlig skada, vilken definierades som att den krävde minst tre dagars sjukhusvistelse eller sjukskrivning en månad eller mer.

”De skador vi har sett är i huvudsak små, utan risk för bestående men. Vi tror att en ökad användning av säkerhetsutrustning kan ha minskat antalet allvarliga olyckor vid ridning och hästhantering,” sägs det i rapporten.

Patienterna hade mest fått mindre stukningar och mjukdelsskador samt lättare skallskador och frakturer i de övre extremiteterna (arm, handled, skulderblad, nyckelben). Fyra patienter behövde intensivvård.

Avfallning vanligast
Övervägande delen av patienterna var kvinnor, med största antalet skadade vid 14 års ålder.

Detta var orsakerna till skadorna:
* Avfallning var allra vanligast, ibland kombinerat med att hästen fallit över ryttaren eller trampat alternativt sparkat denne. Några ryttare hade även fastnat med foten i stigbygeln och släpats efter hästen
* Sparkar
* Trampskador
* Bitskador
* Trängning
* Fastnat med fingret i tygeln
* Slag av hästens huvud eller nacke

Studien har publicerats i Scandinavian Journal of Trauma, Resuscitation and Emergency Medicine 2014, 22:40.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 95 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

99:- i månaden