Hästägartips
6 september 2017 12:55
Ridsportplus

Februariföl betydligt mindre vid födseln

Normalt minskar en häst sin ämnesomsättning under vintern, eftersom det går åt mer energi för att hålla kroppsvärmen konstant i kallt väder. Nu har forskare undersökt vad detta kan innebära för ston som fölar i februari och början av mars.

Februariföl betydligt mindre vid födseln
Forskare har sett att det tar mer än tolv veckor för februariföl att växa i fatt övriga (privat foto).

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

Det är under våren och försommaren som naturen tänkt sig att föl ska födas. Det är fiffigt uttänkt, för då har stoet tillgång till det mest näringsrika gräset under de sista dräktighetsmånaderna, då den största tillväxten av fostret sker.

En del uppfödare vill dock ha mycket tidig fölning, för att på så sätt skaffa sig en fördel i årgångsklasser längre fram. Tack vare ljusterapi, hormonläkemedel, stallvistelse och utfodring med högklassigt foder kan seminveterinären och stoägaren bestämma när på året som fölningen ska ske.

En studie som utförts i Österrike och Tyskland på 27 fölston, visar att de föl som föddes i februari och början av mars var mindre än de som föddes senare. Stona delades
in i tre grupper:

1. Fölning i februari/början av mars.
2. Fölning från början av mars till början av april.
3. Fölning från mitten av april till och med maj.

De nyfödda fölen mättes på fem punkter: omfång (vid armbågen och runt), mankhöjd, avståndet från kota till karpus och från karpus till armbåge samt huvudets längd från nos till nacke.

Forskarna fann att de tidigast födda fölen var betydligt mindre än övriga. Vikten var ungefär densamma för alla tre fölgrupperna.

Via regelbunden mätning kunde man se att det tog mer än tolv veckor för februarifölen att växa ifatt övriga.
– Antalet föl ett sto har fått kan inverka på storleken på fölen, men i den här studien påverkade det inte säsongseffekten, säger Christine Aurich, en av forskarna bakom studien.
– Stona fick precis samma foder.

Det är helt klart så att fosterutvecklingen påverkas av den säsongsbundna sänkningen av ämnesomsättningen under vintern, så att föl som föds tidigt på året är mindre.

Källa:
Effects of season on placental, foetal and neonatal development in horses, E Beythien et al. Theriogenology (2017).

Denna text publicreades första gången den 24 augusti i Ridsports pappersutgåva nummer 16-2017.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 100 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 122 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

59:- i månaden