Dressyr
16 april 2020 07:00

FEI-domare får inte döma digitala dressyrtävlingar

Digitalt stoppDigitala dressyrtävlingar har fått ett uppsving i och med tävlingsstoppet. Nu sätter FEI ner foten och meddelar att FEI-domare inte får döma digitala tävlingar på nationell och internationell nivå. Att delta i en sådan tävling innebär också att ekipaget inte tillåts delta i en "vanlig" tävling på sex månader. FEI-programmen är inte heller lovligt byte.

FEI-domare får inte döma digitala dressyrtävlingar
Att döma online är inte samma sak som att göra det "in real life", IRL, menar Hans-Christian Matthiesen. Foto: Lottapictures

I spåren av coronakrisen och tävlingsstoppet har flera initiativ, både i Sverige och utomlands, tagits till digitala tävlingar i både dressyr och hoppning. Ryttarna filmar sina ritter hemma och blir sedan bedömda av domare som i en analog tävling. FEI har nu fått upp ögonen för den digitala kreativiteten och meddelar att FEI-domare inte tillåts döma internationella och nationella tävlingar som äger rum online. Det rapporterar Eurodressage.

Danska Hans-Christian Matthiesen, femstjärnig domare och ordförande i International Dressage Officials Club, IDOC, poängterar i ett särskilt meddelande till sina domarkollegor vikten av att upprätthålla de regler som fortfarande gäller – speciellt i denna svåra tid.

Anledningen till att FEI-domare inte tillåts döma digitala tävlingar på nationell och internationell nivå är att dessa räknas som ”icke sanktionerade arrangemang”. Därmed garanterar de heller inte att kraven på att hästarnas välfärd uppfylls, att ryttare tävlar mot varandra på lika villkor och att gällande regler och reglementen appliceras lika för alla tävlande. Det skriver Hans-Christian Matthiesen.

Han poängterar också följande:
En ryttare och/eller häst, även om FEI-registrering finns, äger inte rätt att delta i en nationell eller internationell tävling om vederbörande mindre än sex månader tidigare deltagit i en icke sanktionerad tävling. Detsamma gäller för officiella funktionärer.

Gällande själva dressyrprogrammen äger FEI rättigheterna till FEI-programmen, vilket innebär att alla typer av reproduktion och bruk inte är tillåtet utan tillstånd av FEI. Speciellt när användningen är kopplad till uttagandet av en avgift.

Om det digitala arrangemanget enbart sker i tränings- och utbildningssyfte och inte är en tävling – det vill säga ryttarna tävlar inte mot varandra, det finns inga resultatlistor, inga placeringar eller ranking och inga priser – först då är det tillåtet för FEI-domare att döma.

Hans-Christian Matthiesen avslutar:
Att döma på video är annorlunda mot att döma i verkligheten. På film försvinner toppar och dalar: högsta kvalitet ser inte lika bra ut och misstag och mindre god kvalitet kan se bättre ut än vad det är.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 95 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

79:- i månaden