Världen
20 november 05:50

FEI lyfter tävlingsförbudet för ryska och belarusiska deltagare

River upp förbudRyska och belarusiska aktiva och hästar kommer att få börja tävla igen – under neutral tävlingsflagg. Det bestämde FEI i samband med helgens årsmöte.

FEI lyfter tävlingsförbudet för ryska och belarusiska deltagare
Nästa år väntar OS i Paris – sannolikt med ryska och belarusiska deltagare på plats. Foto: IStock

Nästan direkt efter invasionen av Ukraina i februari förra året gick Svenska Ridsportförbundet ut med att förbundet bojkottar internationella tävlingar i Ryssland och Belarus och att ryska och belarusiska deltagare ska ges internationellt tävlingsförbud. Förbudet för ryska och belarusiska aktiva, hästar och funktionärer att delta i FEI-aktiviteter infördes sedan av internationella ridsportförbundet den 2 mars 2022.

Frågan diskuterades vid FEI:s årsmöte i helgen efter att internationella olympiska kommittén, IOK, uppmanat internationella förbund att återigen släppa in ryska och belarusiska deltagare på internationella tävlingar under särskilda villkor. FEI har utrett formuleringen av villkoren och en tidslinje för hur det hela ska gå till – och nu har FEI:s styrelse fattat beslut om att förbudet ska lyftas. Villkoren och tidslinjen kommer att läggas fram för godkännande i december.

Huruvida förbudet ska lyftas har diskuterats i olika sammanhang, och IOK öppnade tidigare i år upp för individuellt deltagande av ”neutrala” ryska och belarusiska idrottare vid internationella tävlingar. I samband med detta upprepade Svenska Ridsportförbundet sin ståndpunkt som fick stöd av Riksidrottsförbundet. 

– Medan IOC inte tagit något beslut rörande ryska och belarusiska atleters deltagande i Paris-OS 2024, anser FEI:s styrelse att neutralitet i nuläget inte kan definieras eller utvärderas på ett tillräckligt tillfredsställande sätt, sa FEI:s ordförande Ingmar De Vos vid tillfället.

Förbudet mot att arrangera FEI-tävlingar i Ryssland och Belarus kvarstår dock vid sidan av det lyfta tävlingsförbudet för aktiva, hästar och funktionärer.

Läs Svenska Ridsportförbundets kommentar om beslutet

FEI:s beslut i olika frågor – läs mer här

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 93 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden