HästvälfärdKan vi vänta oss fler avslöjanden, fler avstängningar? FEI:s representanter fick många frågor när de presenterade sitt hästvälfärdsinitiativ ”Be a Guardian” för pressen i Versailles. Planen går ut på att vara hästens beskyddare. Chefsveterinär Göran Åkerström har även talat mer detaljerat om det allvarliga fallet om Charlotte Dujardin och hennes avstängning.
FEI om hästvälfärd – reagerade starkt: ”Kan när som helst stänga av en ryttare från OS”
Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.
Redan prenumerant?
Aldrig skapat ett digitalt konto?
Vid en träff i inledningen av OS i Versailles ville FEI presentera sin handlingsplan för hästvälfärd som marknadsförs med parollen ”Be a Guardian”, ungefär ”var en beskyddare”.
En stor del av träffen ägnades dock åt frågor om det aktuella ärendet med Charlotte Dujardin, som stängdes av efter att en film visat hur hon misshandlar en elevs häst. FEI:s ordförande Ingmar De Vos fick frågan om hur han reagerat på ärendet.
– Jag var väldigt upprörd och förvånad. Det är nu en pågående utredning som jag inte kan kommentera. Jag har förstått att filmen är mer än två år gammal och det är nog ingen tillfällighet att detta kommer upp nu. Men det här stärker mig i min övertygelse att vi gör rätt saker.
Kan inte straffa retroaktivt
Kan man ta ifrån Charlotte Dujardin medaljer eller prispengar baserat på detta, undrade en av journalisterna vid träffen.
– Man kan inte straffa retroaktivt, säger Ingmar De Vos.
När det gäller dopingfall kan man däremot ta ifrån en ryttare både medaljer och prispengar i efterhand om det avslöjas vid ett FEI-event.
Hur nära inpå ett OS kan FEI stänga av en ryttare baserat på gammal bevisföring? frågade vi från Ridsport.
– Vi kan när som helst öppna en utredning och utfärda en interimistisk avstängning, som kan pågå tills vi har genomfört vår utredning, säger De Vos.
Inväntar information om Kühner
Representanterna från FEI fick också frågan om hur man agerar när det gäller ärendet med Österrikes hoppryttare Max Kühner, som åtalas för att ha ”använt otillåtna träningsmetoder” (barrering), men som ändå nu får delta i OS.
– Vi söker mer information från Österrikes förbund och kommer att öppna en utredning beroende på vilken information vi får därifrån, säger De Vos.
Koordinator för hästvälfärd
I Paris kommer FEI för första gången att ha en koordinator för hästvälfärd på plats. Det är den franske veterinären Richard Corde, tidigare ordförande i veterinärernas internationella organisation WEWA.
– Han har inte en beslutande funktion utan är rådgivande. Om han ser något olämpligt kommer han att larma stewarden, som får ta ärendet därifrån. Man kan säga att han är ett extra par ögon. Men i en farlig situation kan vem som helst ingripa, säger De Vos.
Kallar det hästmisshandel
FEI:s chefsveterinär Göran Åkerström som var med vid mötet i Paris medverkade samma dag även i Studio 1 i Sveriges Radios P1, där man diskuterade filmen med Charlotte Dujardin och hennes avstängning. Han berättade där mer om hur FEI agerat i ärendet:
– Vi fick in videomaterialet måndag eftermiddag. Vi granskade det. Var noga med att säkerställa identiteten på medverkande personer. Det var uppenbart att det var ett flagrant brott mot våra hästvälfärdsregler, så pass mycket att vi även kallar det för ”horse abuse”, hästmisshandel, säger Åkerström i radion.
Han har arbetat med att granska djurskyddsärenden i tjugo år, men reagerade starkt på filmen med Charlotte Dujardin.
– Den första reaktionen var besvikelse. Sedan övergår man till den normala granskande rutinen som vi har inom organisationen, där vi går igenom varje enskild detalj. Träffar slagen hästen? Hur reagerar hästen? Vad gör personerna i fråga? Det handlar helt enkelt om att fastställa ett bevisläge, göra en bedömning av det och fatta ett beslut.
Går inte att ursäkta
Han berättar att det kommer ganska många anmälningar av det här slaget till FEI.
– Vi får ju in fall då och då, ibland varje vecka, men det är sällan bevisläget är så tydligt som i det här fallet.
Det som är särskilt allvarligt i det här fallet, menar Åkerström, är att det saknas varsamhet och respekt för hästen som individ men också för hur hästen lär sig saker, dess inlärningsförmåga.
– Det går inte att på något sätt ursäkta det hon gjorde, eller ens förklara det hon gjorde. Det är så fruktansvärt felaktigt det hon gjort, säger Åkerström i radion.
FEI:s handlingsplan för hästvälfärd
Den handlingsplan som FEI nu lägger fram bygger på det omfattande arbetet från det internationella ridsportförbundets hästvälfärdskommission. Den innehåller 37 konkreta punkter men också ett övergripande underlag för hur man ska se på hästvälfärd och inte minst på relationen människa-häst.
– Kommissionen har fått oss att titta på relationen med hästen. Vi har tidigare länge velat lyfta fram partnerskapet mellan häst och ryttare. Men hästvälfärdskommissionen menar att det är inte ett partnerskap – för där är man jämlika. Vi ska istället vara hästens beskyddare, ta hand om hästen, säger FEI:s ordförande Ingmar De Vos.
Det tankesättet har utmynnat i kampanjen ”Be a Guardian” som man nu lanserar med lite softade filmer. Kampanjen har fått kritik för att vara ”sportwashing”, men FEI:s representanter vill understryka att det är allvarligt menat och att man avser att verkligen förankra det bland de aktiva.
– Det är viktigt för oss att inte bara förklara det här för den bredare allmänheten. Vi måste också utbilda och undervisa vår egen community om hur det här bör fungera, säger FEI:s generalsekreterare Sabrina Ibáñez.
– Vi måste få ryttarna att vara en del av den här rörelsen, vara ”guardians”. De vill göra rätt och vi ska hjälpa dem att göra bättre, säger Ibáñez.
– Det här handlar inte bara om vad man gör med hästen på tävling, eller när man rider, utan det handlar också om att titta på de övriga 23 timmarna på dygnet, säger Ingmar De Vos.
– Vi är väldigt nöjda med handlingsplanen, den är mycket detaljerad och konkret, säger Sabrina Ibáñez.
Svenske Göran Åkerström, FEI:s veterinära chef, beskrev handlingsplanen mer detaljerat:
– Den första punkten är faktiskt just det som aktualiserats nu, ridning och utrustning.
(Han syftar här på ärendet med Charlotte Dujardin).
Göran Åkerström berättade också att man kommer att arbeta utifrån de fem domänerna och att det handlar mycket om att använda forskning, framförallt inom beteende.
– Det är viktigt att titta på hur hästen reagerar och känner. De senaste dagarna har träningsmetoder diskuterats. Hur hästar tränas, i vilken form. Var drar man gränserna för vad man får och inte får göra? säger Åkerström.
– Att hästen är ”fit to compete” handlar inte bara om ifall hästen är halt eller inte, det innebär många aspekter, till exempel hur munnen ser ut, förklarar han.
Arbetet mot doping är en viktig del i FEI:s arbete och man samarbetar nära med WADA som samordnar antidopingarbetet för idrotten. FEI vill inför testning av hästar utanför tävling, något som vissa nationella förbund gör redan idag.
Göran Åkerström berättade också om ett nytt stort forskningsprojekt om hopphästars hållbarhet som genomförs i Nederländerna.
– Det handlar om underlag, biomekanik och skador. I det här projektet filmar man hästar som hoppar 1,55, säger han.
Så arbetar Ridsport
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.
Följ Ridsport på