Hästliv
4 januari 15:33
Ridsportplus

Fem sätt att minska foderspillet

Foderekonomi”Rätt foder till rätt häst på rätt sätt”, säger Margareta Bendroth, agronom och hästrådgivare. Här ger hon goda råd för att minska spillet.

Fem sätt att minska foderspillet
Foderbord kan vara ett bara sätt att minska höspillet. Foto: Arnd.nl

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

  1 Tänk utanför boxen

  Fundera på hur du kan skapa en mer praktisk miljö i stallet som minskar foderspillet. Att bygga en enkel häck i ett hörn av boxen kan vara ett bra sätt att minimera risken att hästen drar runt grovfodret i boxen, trampar och sen bajsar på det. 

  Tänk på att en box inte måste se ut som en traditionell box – det finns många lösningar med foderbord och ätfronter som kan minska foderspillet rejält genom att hästen faktiskt inte når att krafsa runt fodret med hovarna.

  2 Omdiskuterade hönät

  Slowfeednät är en annan lösning men det finns både för- och nackdelar med dessa. Slowfeednät är något många tar till för att dryga ut ättiden och för att minska spill, och det fungerar oftast bra. Ur arbetssynpunkt kan det vara tidskrävande att fylla näten. Vissa hästar trivs heller inte med att äta ur näten utan blir stressade. Det finns, precis som alltid med hästar, en olycksrisk med hönät, så tänk till när du använder dem.

  Margareta Bendroth P: 2021-16
  Margareta Bendroth är husdjurs­agronom och hästrådgivare på Hushållningssällskapet i Sjuhärad, hästägare och uppfödare.

  3 Överutfodra inte

   En vanlig anledning till mycket höspill är att hästarna får för mycket mat. Ta en analys på ditt grovfoder, då får du snabbt en uppfattning om du ger för mycket foder. 

  Glöm inte att hästar är av naturen finsmakare och väljer gärna att äta det godaste först. Det kan innebära att hästarna river ut det mindre goda fodret som de sen trampar runt och ner. 

  En idé är att se över sammansättningen i grovfodret och fundera på vilken vallblandning det är. 

  Försök med hästar har till exempel visat att de helst inte väljer timotej först men samtidigt är timotej vanligt förkommande i de flesta vallfröblandningarna på grund av bra odlings-och skördeegenskaper.

  4 Inte nudda mark

  För att undvika foderspill så ska du låta bli att fodra hästarna direkt på marken utan lägg gärna grovfodret i lådor, foderhäckar eller liknande. Men glöm inte säkerheten. Det finns olika foderhäckar, se till att den är säker, att den skyddar fodret och att det inte är för lätt att dra fodret ur häcken.

  Erbjud gärna fler platser att äta på, hästar ska inte behöva konkurrera om foder. Ju ängsligare en häst är desto större risk att den drar ut fodret, vilket leder till spill.

  Det är också bra att hårdgöra ytan runt foderhäcken så inte fodret trampas ner, det underlättar också när man vill städa runt foderhäcken. Nedtrampat foder är en riskfaktor på grund av bristande hygien, i värsta fall kan det leda till botulism eller magproblem.

  5 Tänk till kring bete

  Du kan också minska spillet genom att  låta hästarna gå på bete i stället för att äta skördat foder. 

  Många tror att bete bara är på sommaren men studier visar att höst – och vinterbete kan innehålla lika mycket näring som sommarbete. 

  Den här artikeln publicerades först i Ridsport nr 21/2023.

  Så arbetar Ridsport

  Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

  BESTÄLL NU

  Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
  Hingstar Online

  Just nu 102 hingstar i vår databas

  Visa alla hingstar
  Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

  Ridsport digital

  99:- i månaden