Hästägartips
8 juli 2021 10:13
Ridsportplus

Experten om fem vanliga fel i stallet

GårdenSäkerhet är A och O i stallet, men det är lätt att bli hemmablind och inte se de problem som kan innebära ökad risk för både brand och skador. Experten Catarina Hjärpe guidar genom fem vanliga fel i stallet.

Experten om fem vanliga fel i stallet
Det är lätt att bli hemmabilnd och inte se problemen som kan innebär arisk för skador (bilden har inget samband med texten). Foto: Lottapictures

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

1. Placeringen av stängselaggregatet

”Aggregatet ska sitta på utsidan av stallbyggnaden på en plåtskiva, så att det blir en brandfast vägg bakom, eller inne i ett plåtskåp. När det gäller brandrisker kan man aldrig förhindra alla bränder, men åtgärderna ska riktas in mot att försena och förhala en brand i 60 minuter, så att hästarna hinner flyttas i säkerhet.”

2. Täckeshängare på fel plats

”Täckeshängare bör inte sitta på boxdörren, även om det kan vara smidigt och bekvämt att ha täcket nära hästen. Om boxdörren har öppen front finns risk för att hästen krånglar in huvudet mellan boxdörr och täckesbåge eller biter i bågen och fastnar i den. I båda fallen kan käkfraktur eller annan allvarlig skada bli resultatet.

Över huvud taget gäller det att tänka skaderisk och titta sig runt i stallet med kritiska ögon – allt som sticker ut kan bli en fara. Annat som kan skada hästen om oturen är framme är upphängningskrokar, karbinhakar som ”pilliga” hästar kan fastna i med näsborrarna och riva upp dem och hinkar med en krok i handtagsfästet – en häst som kliar sig kan skada ögonlocken på dem.”

Img_0712-copy
Experten Catarina Hjärpe är djurskyddshandläggare vid länsstyrelsen i Värmland. Hon är även framgångsrik dressyrryttare på GP-nivå. Foto: Sofie Sköld

3. Ej godkända elapparater

”Elfel är en vanlig orsak till brand i häststallar. Använd inga apparater för inomhusbruk i stallet, till exempel radioapparat eller kaffebryggare. Stallmiljön är speciell med mycket damm och fukt. Använd antingen en radio godkänd för stall eller placera radion i sadelkammaren och sätt upp högtalare i stallet. Var då noga med hur kablarna dras.

4. Oskyddad belysning

”Skydda belysningen med en kåpa för att minimera risken för att dammet börjar brinna. Placera lampan så högt att hästen inte når den även om den skulle stegra sig. Använd säkerhetsglimtändare i stället för vanliga glimtändare till lysrören för att undvika att de blir överhettade. Klä in alla elkablar som hästarna kan komma åt.”

5. Oskyddade fönster

”Galler för fönstren är en viktig åtgärd. Det är ljust och trivsamt med många fönster i stallet, men de som finns i boxen måste ha ett galler så att hästen inte kan komma åt fönstret med en hov eller huvudet. Enda undantaget för detta är om glasrutan är av okrossbart glas.”

Denna artikel publicerades första gången i Ridsport nummer 9/2021.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 95 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

99:- i månaden