Avelsnyheter
1 oktober 13:56
Ridsportplus

5-åringar i händelserik final – länge leve drottningen

SWB Equestrian WeeksTotalt startade 15 hästar i 5-åringarnas final och en del av de uga hästarna kände av att det var något mer atmosfär i hallen. Den bästa kvartetten glänste dock rejält. Segern gick i rojalismens tecken – en drottning på tronen.

5-åringar i händelserik final – länge leve drottningen
Maria Andersen och Vive La Reinne Ii Vh (31) Foto: Kim C Lundin

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

De 5-åriga hästarnas final dömdes av tre domare i kollegium, Susanne Rudholm och Susanne Baarup var domare vid C medan Pia Fälth höll blicken på långsidorna. Som tidigare under veckan gav Susanne Baarup kommentarerna – på engelska sedan det kommit klagomål på att danskan var svår att förstå. Susanne Baarup har genom hela veckan lyckats med det svåra konststycket att både ge beröm och konstruktiv kritik parat med bra pointers för ryttarna att arbeta vidare med.

Seger i Breeders Trophy och bästa 5-åring blev stoet Vive la Reinne II VH (31) (SWB född år 2018 sto mbr e. Revolution u. De la Reinne VH (31) (SWB) e. De Niro  uppf Västra Hoby Stuteri AB äg Västra Hoby Stuteri AB) riden av Maria Andersen.

På andra plats kom Vidar (SWB född år 2018 valack sv e. Total Hope u. Bella Stella (SWB) e. Dalwhinnie (SWB)  uppf Helixad AB äg Kersö Equestrian  Anna Svanberg Dressyr AB) riden av Anna Svanberg.

Tredje plats gick till ännu en Västra Hoby uppfödning med Francesca VH (31) (SWB född år 2018 sto br e. Franklin (Fierce-S) u. Floricella VH (31) (SWB) e. Floricello  uppf Västra Hoby Stuteri AB äg Västra Hoby Stuteri AB) riden av Felicia Olofsson.

Ännu en trofé för Västra Hoby Stuteri

Det är en väldigt nöjd ryttare som möter pressen efter sin seger i 5-årsklassen.
– Jag tycker ”Viva” gick bra i både kvalet och finalen även om hon var lite trött idag och behövde en del hjälp. Hon är en fantastisk häst att rida upp på medellinjen med, alltid ambitiös, titar inte på något utan är bara fokuserad på mig, helt underbart. 
– Vive la Reinne har inte svårt för något egentligen, min stora uppgift är att hålla henne avslappnad för då fungerar allt väldigt enkelt. Så det är där mitt huvudfokus ligger, behålla lugn och harmoni. 
– Om vi är i form och Tobias Hansson tycker så kommer vi gärna till SWB Trophy i Göteborg i februari, avslutar Maria Anita Andersen.

Maria Andersen-vive L Renne 1 231001 Rt
Glädjen stod högt i tak när uppfödaren Tobias Hansson fick tillfälle att posera med sitt segerekipage. Foto: Roland Thunholm

Uppfödare och ägare till både vinnande Vive la Reinne och tredje placerade Francesca VH är Tobias Hansson, Västra Hoby Stuteri.
– Jag vill att de ska vara i bästa möjliga form, annars åker vi inte till Göteborg. Vive La Reinne är sporthäst och ska så förbli. Vi kommer att försöka ta fler embryon från henne, det har gått bra hittills. Det gör vi på Helgstrand Dressage i Danmark där hon står.

– Felicia Olofsson jobbar på Helgstrand Dressage i Tyskland hos Eva och Ulf Möller. Hon har ridit Francesca i några månader och gör det jättebra. Tidigare reds hon av Marias sambo Sophie som utbildade henne de första åren. 
– Det är speciellt med ston, det sa jag redan igår och idag var det bra. Men jag vet fortfarande inte hur många BT-titlar vi tagit. Nu åker jag hem och löshoppar 3-åringen som ska gå här nästa vecka – imorgon blir det en ledig dag, då åker jag och jagar, avslutar Tobias Hansson efter en vecka med två Breeders Trophy-titlar.

Klassreferat med hästar som lyckades med avancemang

Redan efter halva startfältet stod det klart att Qorruption (SWB född år 2018 hingst mbr e. Görklintgårds Quinto u. Fabella e. Rousseau  uppf Dan och Ida Küchenmeistern Nordenberg äg Dan Nordenberg) riden av Ida Küchenmeistern Nordenberg avancerade i resultatlistan mot kvalets 10:e plats. Trots lite spänningar i ritten såg domarkollegiet potentialen i flotte Qorruption och de slutade på 82,2 procent med fina 8,8 för fin lättfotad trav.

SWB Stallion Trophy

De har gjort det förut Martin Umaerus och Oneofakind OM (SWB) (SWB född år 2018 hingst mbr e. Total Hope u. Zarella (50) (SWB) e. Blue Hors Zack  uppf Oneinamillion  Horses AB äg Oneinamillion Horses AB) – tagit hem titeln som bästa godkända hingst i startfältet. I år är det lite lättare då Oneofakind OM endast konkurrerade med en hingst till i hela 5-årsfinalen och faktiskt en av mycket få hingstar som startat i år. Brown Fellow 1455 (SWB född år 2018 hingst mbr e. Franklin (Fierce-S) u. Tesla (36) (SWB) e. Skovens Rafael  uppf Monica Müller äg Stockholm Ridsport AB) riden av Amanda Axtelius är också godkänd och fick se sig knappt slagen. I dagens final blev det 80,8 procent, fina plus för galoppen och avancemang i resultatlistan jämfört med kval.

Martin Umaerus-oneofakind 1 231001 Rt
Segergesten som säger allt. Martin Umaerus och Oneofakind OM kan pusta ut för den här gången. Foto: Roland Thunholm

– Oneofakind OM är oerhört ambitiös och ligger bra i fas så för oss var det ganska självklart att ställa upp i SWB Breeders Trophy. Det är ett sätt att visa upp oss för stoägare och om en hingst är i fas och kan så är det en bra chans att tävla inför publik. Det är bara ärevarv som blir lite mycket, i alla andra sammanhang är Oneofakind OM hur kul som helst, berättar Martin Umareus.
– Vi hoppas kunna hävda oss ännu bättre i högre klass, han har det i sig och är så lik sin far.

Kliv uppåt för Fransesca VH

Många minns säkert ryttaren Felicia Olofsson som framgångsrik ungdomryttare med Bellman och som beridare på Skillinge Dressyr med Dan Brown. Nu har hon presenterat Francesca VH (31) (SWB född år 2018 sto br e. Franklin (Fierce-S) u. Floricella VH (31) (SWB) e. Floricello  uppf Västra Hoby Stuteri AB äg Västra Hoby Stuteri AB) väl i både kval och final. I dag fick de fint beröm av Susanne Baarup och domarna och förbättrade sitt resultat till fina 84,2 procent med riktigt bra poäng, 8,8 , för både trav och galopp, ett program framfört i fint samspel.

Seger att vara här och i final

När Agnes Mårs, uppfödare till Mae Freeman (SWB född år 2018 valack br e. Fürstenball u. Varenza (F. 2) e. Jazz  uppf Hällens Gård äg Hällens Gård) riden av Jeanna Högberg, blev intervjuad efter det fina kvalresultatet förklarade hon att det var en oväntad bonus att både ha tagit sig till Breeders, kvalat vidare till final och det mot alla odds. I dagens final fanns det lite motstånd hos flotte Mae Freeman men framtiden ligger ljus för honom och uppfödaren hoppas på en fin sportkarriär för den numera kastrerade gossen. Totalt 81,4 procent.

En av flera Zappa-avkommor

Higsten Gammelengårds Zappa, själv vinnare av SWB Stallion Trophy med Jacob Nørby Sørensen, fins inte kvar som hingst i landet men är närvarande i klasserna i form av ganska många avkommor. En av dem är Ingrozzo ASA (SWB född år 2018 valack br e. Gammelenggårds Zappa u. Saphena e. Damino SD  uppf Ann-Sofie Antonsson äg Ann-Sofie Antonsson) riden av Lisa Munter.
– Vi tyckte mycket om din häst men idag red du i högt tempo. I galoppen var det också lite högt tempo. Vi gillar hästen så utveckla balans och styrka så blir det bra, sa Susanne Baarup. Totalt 77,8 procent.

Yngsta finalryttaren

Det har genom åren funnits många unga ryttare under Breeders Trophys historia men troligtvis är Ebba Wallin Ivarsson med sina 15 år yngst i år. Hon rider hennes och mamma Camilla Ivarssons juvel Fascinate KR (SWB född år 2018 valack br e. For Emotion u. Donna Schufie KR (SWB) e. Don Schufro  uppf Annika Mickelsson äg Dressyr & Rehabcenter AB) med den äran. Ebba har tävlat mycket ponny och stor häst, har trots unga år några SM-starter bakom om sig.

Hon är juniorberidare redan, vad månde bliva av denna otroligt flitiga tjej? Hon rider prydligt, med små hjälper och Fascinate KR är väldigt mjuk och lydig med bra gångarter men inte med det största uttrycket. Men, det lärde vi alla oss av Benjamin Werndl under testridningen: ”med mer lösgjordhet, balans och styrka kommer mer uttryck”. Han sa även att det tar flera år att skapa det så ”vi har gott om tid”.

– Väldigt lydig, avslappnad, han gjorde det du ber honom om. Han är avslappnad i alla moment och galoppen är balanserad så han får 8,5 – för mer behöver han vara mer i uppförsbacke. Han blir lite kort i halsen men kontakten är mjuk. Jag tror du har en bra häst för framtiden med mer träning, sa Susanne Baarup.
Totalt 83,8 procent och Ebba får förbereda sig på ärevarv då de sex bästa får in och glänsa.

Länge leve drottningen

Det är omöjligt att inte obmedelbart älska Vive la Reinne II VH (31) (SWB född år 2018 sto mbr e. Revolution u. De la Reinne VH (31) (SWB) e. De Niro  uppf Västra Hoby Stuteri AB äg Västra Hoby Stuteri AB) riden av Maria Andersen, Helgstrand Dresage. Stoet har en så otroligt positiv uppsyn och en makalös lätthet i steget, ständigt samarbetsvillig och hela tiden frågande: var ska vi nu.

Stoet har en av Danmarks skickligaste beridare och Maria får det att se oerhört enkelt ut, precis som det ska göra i dressyr. Hon har mycket av sin fars galopp men inte de mest gigantiska sprången utan snarare en perfekt galopp för svår dressyr. applåderna ljöd efter avslutad ritt och Maria klappade om ”Queenen”.

– Vi var glada för din häst, elastisk lättfotad trav, lite snabb mellantrav 9. Skritten är avspänd med bra övertramp. Galoppen har naturlig uppförsbacke och fin balans 9,3. Hon visade fin lösgjordhet med fina enkla byten och stängd mun med bra kontakt 9. Detta är en häst av världsklass du sitter på så för framtidsutsikterna ger vi 9,5, kommenterade Susanne Baarup.

Maria Andersen Vive La Reinne Ii Vh (31)
Maria Anderssen och Vive La Reinne VH (31), totalt 91,2 procent och seger.

Syster nummer två startade näst sist

Systrarna Angelica och Emma Byström kvalade båda till finalen på första försöket och firade efteråt. I kvalet gick det alla bäst för Capriolo (SWB född år 2018 valack mbr e. Springbank II VH (SWB) u. Camomill (11) (SWB) e. Bocelli (SWB)  uppf Jeppe Börjesson  Stall Hallhagen äg EB Dressage Training   Mats  Wåhlin) riden av Emma Byström. I finalen såg det lite svårare ut, det knackades lite i skor till en början men allt eftersom programmet gick såg de mer avspända ut, stundtals kryper capriolo lite bakom, lätt hänt med spänning och inte fullt utvecklad styrka.
– Han såg lite trött ut idag, det såg ut som om det varit en lång vecka för honom. Skritten är bäst idag med fint övertramp, 8,5, sa Susanne Baarup.
Totalt 79,2 procent.

Veni, vidi, Vidar?

Sist ut var flotte Vidar (SWB född år 2018 valack sv e. Total Hope u. Bella Stella (SWB) e. Dalwhinnie (SWB)  uppf Helixad AB äg Kersö Equestrian  Anna Svanberg Dressyr AB) riden av Anna Svanberg. Kvalsegern satt säkert för ekipaget som glänste i tre gångarter och visade fin harmoni i både kval och final. Få har sådan rutin som Anna Svanberg, en ryttare som lyckats utveckla sig och följa med när allt bättre avel ger hästar som emellanåt ställer högre krav på förståelse från sin ryttare. Vidar ser mer mogen ut än vad hans ålder säger, varje moment i 5-årsprogrammet är utförs till synes enkelt, kvitto på god träning och bra förberedelse. Gångarterna är oerhört rytmiska och rena, öronen konstant spetsade framåt.

– Traven var oerhört lättfotad och elastisk, skritten är höjdpunkten, ren i takt och fint övertramp 9,5. HAn har lite för sig med munnen men vi tycker mycket om din häst och tror på en fin framtid för honom, 9,2, sa Susanne Baarup.
Totalt 89,4 procent

Resultat 5-årsfinal

Startlistor på Equipe
Equisport sänder
Allt om SWB Equestrian Weeks

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 93 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden