Hoppning
28 juli 2019 11:42
Ridsportplus

Filippa satsade allt – tog guld i junior-SM

Junior-SMDet blev en omhoppningsduell som avgjorde junior-SM i hoppning på Sundbyholm på söndagsmorgonen.

− Min häst är inte så snabb, men jag satsade på att rida felfritt och så fort som möjligt, säger en strålande glad vinnare, Filippa Enmark, som äntligen tog en SM-medalj.

Filippa satsade allt – tog guld i junior-SM
Filippa Enmark och King Kong van't Valissenhof på väg mot SM-guld. Foto: Roland Thunholm

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

  Det var bara tre felfria juniorer inför den tredje omgången i Folksam junior-SM på Sundbyholm. Först ut av dessa tre var Linus Herzig från Hagens Ridsportförening i Västergötland och Greyson PH, som gjorde en fin runda ända fram till näst sista hindret, ett räcke, där det föll en bom.

  De två sista ryttarna hade bättre flyt och därmed var det klart för en omhoppning om guld och silver. Filippa Enmark och King Kong van’t Valissenhof var först ut, red tajta vägar, kom knepigt på sista hindret men kom över genom att lägga in ett extrasprång.

  190728_sm_rolandthunholm_filippaenmar
  Filippa Enmark tog JSM-guld. Foto: Roland Thunholm

  Sist ut var Fanny Blanck från Piteå Ridklubb och Luxor L.
  − Han kan bli stressad och hoppa flackt om det går för fort, men jag var ju tvungen att satsa. Jag såg när Filippa red och tänkte att jag borde kunna slå hennes tid, berättar Fanny efteråt.
  Hon klarade mycket riktigt tiden, men en bom föll på näst sista hindret, en oxer, och därmed blev det ett silver.

  190728_sm_rolandthunholm_fannyblanck
  Fanny Blanck tog hand om silvret i JSM. Foto: Roland Thunholm

  Varit nära medalj tidigare

  Efter prisutdelning, det obligatoriska badet i Pommac och i vattengrav är det en lycklig trio medaljörer som slår sig ner för att berätta lite om sig själva och sina insatser.
  − Det känns så himla bra att ta SM-guld. Jag har varit så nära medalj tidigare, men alltid fått stå vid sedan av, berättar Filippa Enmark, 18 år och sistaårsjunior precis som alla tre medaljörerna.

  Hon har haft King Kong van’t Valissenhof (BWP val f 2010 e Fantomas de Muze – Codexco uppf Willy Voeten äg Filippa Enmark) sedan han var sex år gammal.
  − Jag hittade honom på Hästnet och har tagit fram honom själv, berättar Filippa som är elev hos Lotta Björe men också får mycket coachning av Py Jägerden.
  − Vi har en nära relation. Hon hjälper mig att bygga en struktur både för träningen hemma och på tävling. Och det ledde mig så här långt, säger en glad Filippa Enmark.

  Närmre från Piteå än från Gällivare

  Fanny Blanck är en av långdistansryttarna på SM, med hemadress Piteå.
  − Men vi bodde ännu längre norrut förut, i Gällivare, så det var stor skillnad att flytta till Piteå, säger Fanny som tränar för Linda Marklund, mamma till Wilma Marklund.
  − Vi är några stycken från norr här, och Wilma rider ju final i young rider senare i dag.
  Fanny har haft Luxor L (SWB val f 2009 e Ludwigs Champion – Lasandos  uppf Anna-Greta och Per-Inge Högberg äg Anna-Carin Blanck) i ett år.
  − Vi passar med varann. Vi deltog i inomhus-SM i fjol, men det här var vårt första utomhus-SM.

  190728_sm_rolandthunholm_linusherzig
  Årets bronsmedaljör i JSM: Linus Herzig. Foto: Roland Thunholm

  Blev besviken efter rivningen

  Bronsmedaljören Linus Herzig var tredje sista startande i finalens grundomgång, och skulle bli sämst trea om han hade max fyra fel.
  − Men det visste jag inte när jag red in, så när jag fick en rivning blev jag väldigt besviken, och var nära att göra en tabbe till, berättar Linus som tävlar Greyson PH (KWPN val f 2011 e Cardento – Nimmerdor  uppf Jonas Persson), som han äger tillsammans med sin tränare Helena Holm och uppfödaren.
  − Jag tog över honom från Helena för ett år sedan och det här var vårt första SM, berättar Linus som haft Helena Holm till tränare sedan B-ponnytiden. Helena är som vanligt med sin adept på tävlingen, men ska dessutom tävla själv senare under söndagen, i seniorfinalen.

  190728_sm_rolandthunholm_jsmmedaljorer
  Filippa Enmark, Fanny Blanck och Linus Herzig på prispallen. Foto: Roland Thunholm

  Resultat SM i hoppning Juniorer 2019:

  GULDFilippa Enmark, Jump Club Hästsportförening – King Kong van’t Valissenhof(BWP val f-10 e Fantomas de Muze-Codexco, uppf Willy Voeten)
  SILVERFanny Blanck, Piteå Ridklubb – Luxor L (SWB val f-09 e Ludwigs Champion-Lasandos, uppf Anna-Greta & Per-Inge Högberg)
  BRONSLinus Herzig, Hagens Ridsportförening – Greyson PH (KWPN val f-11 e Cardento-Nimmerdor, uppf Jonas Persson)

  Start- och resultatlistor
  Resultat SM-finalen Juniorer
  Totalresultat SM Juniorer

  Så arbetar Ridsport

  Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

  BESTÄLL NU

  Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
  Hingstar Online

  Just nu 99 hingstar i vår databas

  Visa alla hingstar
  Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

  Ridsport digital

  99:- i månaden