Avelsnyheter
9 april 2021 06:00

Filmade fölningar kan ge svar på när stoet väntas föla

AvelEtt material med 100 filmade fölningar ska ingå i forskning för att kartlägga stoets smärt- och stressbeteende vid fölning. Forskningen görs av studenter från hippologprogrammet vid Sveriges lantbruksuniversitet och materialet kommer från Videquus.

Filmade fölningar kan ge svar på när stoet väntas föla
Ny forskning kan ge bättre besked om när stoet väntas föla. (Arkivbild) Foto: Roland Thunholm

Det är framförallt stress- och smärtbeteenden hos ston under de sista två veckorna av dräktigheten som ska analyseras. Det finns relativt lite kunskap kring stoets tidiga tecken på fölning.
Materialet som utgör underlag kommer från företaget Videquus.
– Videquus har under de senaste åren filmat över 100 fölningar med en smart kamera som analyserat hästens beteende. Det är delar av detta material som nu ska analyseras djupare i två separata studier för att kartlägga hästens smärt- och stressbeteende vid olika tidpunkter inför fölning, förklarar Pia Haubro Andersen, professor i stordjurskirurgi vid SLU och biträdande handledare vid studierna, i ett pressmeddelande.

Mer kunskap om stoets stress- och smärtbeteende inför fölning skulle kunna vara till stor hjälp för såväl stoets välmående som möjligheten att med större precision kunna förutse när fölningen inträffar.

– Som ägare till ett dräktigt sto gör du allt som står i din makt för att kunna delta vid fölningen ifall några komplikationer skulle uppstå som kan undvikas om man är där, fortsätter Pia Haubro Andersen.

─ Osäkerheten kring när fölningen sker leder till många sömnlösa nätter med vakande. Med både kunskap om stons beteende och tillgång till intelligent teknik kan fölvakningen kraftigt förbättras och göra livet lättare för såväl fölvakande människor som dräktiga ston, säger Linus Jernbom, vd för Videquus, i pressmeddelandet.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 102 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden