Avel
2 oktober 2015 13:07

Dan Brown är kungen

7-åringarnas final hade en gigant och han hette Dan Brown väl lotsad av den perfekta partnern Jeanna Högberg. De var flera procent bättre än konkurrenterna och Dan Brown lade ännu en merit till sin redan digra lista.

Dan Brown är kungen
Dan Brown och Jeanna Högberg lyfte finalen till nya höjder. Kim C Lundin kim@witnet.se

Breeders första final är tekniskt sett en final utan utdelning av Breeders Trophy-premier då 7-årsklassen är en välkommen modernitet. I år var det ett mycket meriterat domarteam på plats med gästdomaren från Holland på plats vid C som huvuddomare genom Mariette Sanders-van Gansewinkel. Vid E fanns Annette Fransén Iacobaeus och Magnus Ringmark tjänstgjorde vid H, han var enda domare som även dömde kvalet.

Läktarna var ganska välfyllda redan tidigt, trots webbsändning och fantastiskt vackert höstväder i Flyinge och Skåne med omnejd.

Först till start var Sara Grönvall med Robert de Niro(e Sandro Hit-De Niro), en flott svart valack med bläs och vita strumpor, sinnebilden av dressyr personifierad, totalt 66,184 procent och en ledning ganska långt in i finalen.

Anna Svanberg med den mäktige Belissimo M-sonen Belisko, uppfödd och ägd av Kristina Rosberg och Staffan Tellman, fick till ett bitvis bättre program även om den första halvpiruetten inte var deras bästa. Valacken har en härlig galoppmekanik och gör fina serier, totalt 66, 096 procent.

Maj-Christine Ehnberg Fogelberg sitter på en häst med alla kvalitéer för svår dressyr, inte minst genom sagolikt travarbete och mycket vackra skolor. Quaterback-sonen Quentin SV  är uppfödd och ägd av Britt Hermansson som fått fram en blivande stjärna, idag blev det 67,544 procent.

Ida-Linn Lundholm och Fürst Sheriff (e Fürst Grandios-Wolkentanz) ska enligt Jan Brink få chansen att meritera sig tillsammans på nivån och det kan bli en spännande utveckling. Idag stannade de på 67,763 procent.

När Jeanna Högberg börjar visa upp Dan Brown (e Dancier-Hohenstein, äg Skillinge Dressyr) är det som att en ny division inleds. Travprogrammet är urstarkt, härligt flyt, mjukt och ändå god aktivitet, procenten ligger uppe runt 77. De svåra skrittpirueterna går bra men i den samlade skritten syns valackens akilleshäl som repareras hyggligt i ökad skritt. Galoppen är lite svårare men fortfarande väldigt bra, fina halvpiruetter, lite större gest i bytena till vänster än höger, riktigt fina serier. Den ökade galoppen är mäktig. Inga egentliga misstag och det blir faktiskt riktigt jubel i hallen, rättmättigt för en härlig uppvisning 74,123 procent och klockren ledning.

Zaladin Mi 1240 (e Blue Hors Zack-Solos Landtinus, uppf  Bo Steen Larseen, äg Hannell/Tullstorp) har varit predestinerad för svår dressyr hela sitt liv och den store hingsten börjar komma ikapp sig själv styrkemässigt. Än så länge får Jan Brink ge tydliga hjälper men utvecklingskurvan går rakt uppåt. Galoppen är så stor att det fortfarande är svårt att få plats i alla lägen men dagens halvpiruetter var fina med sänkt kruppa. Den ökade galoppen var lite konservativ idag, totalt 68,772 procent.
– Detta är ett jättebra tillfälle för dem att samla erfarenhet, det är mitt primära mål här, sa Jan Brink efter sitt kval. 

Marie Munthers och Bjergagergaards Indeed (e Hofrat-De Niro, äg Hannell Dressage Stable)  var den i kvalet som på allvar såg ut att kunna rubba Jeanna och Dan Brown. De producerade ännu en fin uppvisning men det såg lite jobbigare ut idag och den första halvpiruettens utförande kostade på. Det reparerades delvis med fina serier men malörer i moment med koefficient sent i programmet är för dyra för att kompenseras. Marie klappade om sitt sto, det här är bara en etapp på vägen, inte slutmålet, totalt 67,631 procent. 

Qurinell 1274 är en Quaterback-son riden av sin uppfödare Malin Rinné. Han spände till lite i början av travprogrammet, kanske påverkad av välfyllda läktare och mer att titta på. Det ledde till kostbara missar men Malin har här en häst predestinerad för högre klass, totalt 64,517 procent.

Resultat

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 102 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden