Hästägartips
23 april 2022 17:44
Ridsportplus

Fingertoppskänsla skapar den perfekta hästgruppen

GårdenHästar är flockdjur och trivs bäst tillsammans i en grupp. Men det gäller att ordna hagvistelsen så att hästarna inte riskerar att bli skadade. Marie Nydén på Drevinge gård i Saltsjöbaden har mycket erfarenhet av att få ihop grupper med hästar och i den här artikeln är hon av dem sina ger bästa tips.

Fingertoppskänsla skapar den perfekta hästgruppen
”Här går inga hästar ensamma i hagarna”, säger Marie Nydén, som tackar nej till att inackordera hästar vars ägare absolut vill att de ska gå ensamma. Foto: Roland Thunholm

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

    I inackorderingsstall är vistelse i hage en viktig punkt och orsak till många diskussioner. Många hästägare är tveksamma till att släppa ihop sin häst med andra på grund av risken för sparkskador. Ridsport har undersökt hur några erfarna stallägare hanterar situationen och tipsar om vad du bör tänka på.

    På Drevinge gård i Saltsjöbaden har Marie Nydén och hennes man Classe drivit inackorderingsstall, kurser och träningar sedan 1970-talet. För tillfället finns det 16 hästar och ponnyer på gården.
    – Här går inga hästar ensamma i hagarna, det är bara om de skulle vara sjuka, berättar Marie Nydén. Det säger jag ifrån från början när någon vill ställa sin häst här och eftersom jag har kö på intressenter, kan jag tacka nej till de som absolut vill att deras häst ska gå ensam.

    Fakta

    Drevinge

    Marie Nydén och hennes man Classe driver hästgården Drevinge, i Nacka kommun. Här erbjuds stallplats, bete, kurser och träningar i hoppning, dressyr och terräng. Att hästarna får leva ett bra hästliv har högsta prioritet, så att de känner sig trygga.

    Hage-9-211201-rt
    Tre till fem hästar i varje hage är tumregeln på Drevinge gård. Foto: Roland Thunholm

    Störst risk för ensamma hästar i minihage

    Marie-nyden-2-211201-rt
    Marie Nydén tackar nej till inackorderingar son inte vill dela hage. Foto: Roland Thunholm

    Hon anser att det är när hästarna står ensamma i en liten minihage som skaderisken är som störst.
    – En frisk häst behöver röra på sig och även hjärnan behöver stimulans.

    Hur gör ni då när det kommer en ny häst till stallet?
    – Först och främst kollar vi så att nykomlingen är van att gå med andra hästar. Sedan brukar vi ha den i en liten hage bredvid de andra, så att vi ser hur den beter sig och att den får tid att landa i den nya miljön. Hur länge den går där beror på individen.

    På gården finns en ranghög häst som bestämmer och den brukar tas ur hagen tills den nya hästen har släppts in och bekantat sig med alla andra. Sedan släpps den ranghöga in sist.
    – Det blir sällan några problem, för då har de andra hälsat färdigt och det uppstår inga trängda situationer.
    – Vi har benskydd och grimmor på hästarna de första dagarna som de går tillsammans.

    Rejält med utrymme

    Hagarna på Drevinge är stora så det finns rejält med utrymme för hästarna att kråma sig, slå med frambenen och hälsa på hästars vis. Marie Nydén har ett knep för att lätt kunna ingripa om det ändå händer något:
    – Ja, vi har dubbla utgångar i hagen där vi släpper ihop hästarna. Vi kan enkelt ta ut dem i andra änden av hagen om det skulle vara nödvändigt.

    Om det behövs får gruppen ändras så att hästarna trivs tillsammans.
    – Vi justerar efter hur de fungerar ihop. Vi fick hit en nyinköpt ponny som skulle vara van att gå med andra, men den var elak och jagade de andra. Den flyttades och går i stället med en som är låg i rang och det fungerar hur bra som helst.

    I de övriga hagarna går tre till fem hästar tillsammans i varje hage.
    – Vi blandar ston och valacker om de fungerar tillsammans. Men det gäller att vara observant, det kan bli bråk på våren när stona börjar brunsta. Då brukar vi skilja dem åt en tid, annars kan valackerna bete sig som hingstar, även om de varit kompisar tidigare.

    Asjomade-30
    Med ett 60-tal hästar på gården är Jeannette och Frank Lilja vana att sätta ihop grupper av hästar som fungerar tillsammans Foto: Lottapictures

    Behöver inte vara så riskabelt som många tror

    Asjomade-32
    Frank Lilja Foto: Lottapictures

    I Laholm hos Jeannette och Frank Lilja på Åsjömad Semin & Avel bedrivs inackordering av fölston och unghästar. Det finns mellan 50 och 60 hästar på gården, avsedda för dressyr, hoppning, trav och galopp, som alla hålls i grupper och lever dygnet runt på lösdrift.
    – Trots det stora antalet hästar har vi den gångna sommaren bara haft tre mindre sårskador och en hovböld. Så det behöver inte vara så riskabelt som många tror att låta hästarna gå tillsammans, berättar Jeannette Lilja.

    Två viktiga aspekter för att undvika skador är att det finns tillräckligt med areal och att det är rätt hästar i varje grupp.
    – Vi har stora arealer i våra hagar, så det brukar inte vara några problem att släppa in ett par nya individer i flocken. Det som är viktigt är att det inte finns hörn eller smala passager där de kan bli trängda.

    Man kan få klura på vissa individer, var de passar bäst.

    Jeannette Lilja

    Men första steget för de avvanda fölen och de unghästar som inte är födda på gården är att stå i karantän i småhagar tillsammans med andra nykomlingar i minst tre veckor tills de släpps ihop med övriga i flocken. Hull och temperament avgör vilken hage och grupp som hästarna hamnar i.
    – Vi tittar till hästarna flera gånger om dagen och lär känna deras personlighet och kan på så sätt släppa ihop grupper som passar. Man kan få klura på vissa individer, var de passar bäst, säger Jeannette Lilja och nämner ett exempel på hur flocken användes som uppfostrare:
    – Vi hade en stökig fölunge som var hur jobbig som helst mot övriga föl medan han gick med sin mamma. Efter avvänjningen fick han gå ihop med ett år äldre unghingstar och efter tre dagar med dem var han snäll.

    Fakta

    Åsjömad

    Asjomade-43
    Åsjömad Foto: Lottapictures

    Jeannette Lilja är agronom och driver Åsjömad Semin & Avel tillsammans med sin man, veterinär Frank Lilja. ”Gräs, grupp och galopp” är ledord för verksamheten där fölston inackorderas och fölen får växa upp med tillgång till utbildning hela vägen till och med inridning.

    5-årig valack fungerar som stabilisator

    Och så har hon ett särskilt ”vapen” att ta till, en 5-årig varmblodsvalack som inte fungerar som ridhäst på grund av en skada i halskotpelaren. Han skulle avlivas men har i stället fått uppgiften att fungera som stabilisator i flocken.
    – Ibland får vi hit ett hingstföl som har vuxit upp med sin mamma och inte har utvecklat något språk i grupp. Sådana individer kan vara rätt tuffa och tro att de äger världen. Då kliver valacken in och ordnar upp det hela. Han ser till att allt flyter lugnt i gruppen och jag brukar kalla honom ”min bästa arbetskamrat”.
    – Tidigare tog vi emot hästar året runt, men nu har vi fasta datum: den 1 oktober är sista datum då de får komma inför stallperioden och den 1 april för bete på våren. Unghästar är som dagisbarn, de får smittsamma sjukdomar som går runt, berättar Jeannette Lilja. Det blir stökigt och jobbigt att ta hand om, ifall de kommer lite då och då.

    Fakta

    Fyra tips vid ihopsläpp

    1. En nyanländ häst kan få bekanta sig med stallets hästar genom att stå i en box intill dem under ett par dygn.
    2. Släpp ut den nya hästen först, så att den får bekanta sig med hagen och stängslet i lugn och ro. Öka långsamt på med övriga: en i taget. Börja med den minst dominanta.
    3. Stängsla bort alla hörn i hagen.
    4. Försök att ha flera åldrar av unghästar tillsammans, det blir mindre bråk än om alla är i samma ålder.

    Denna artikel publicerades första gången i Ridsport nummer 5/2022.

    Så arbetar Ridsport

    Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

    BESTÄLL NU

    Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
    Hingstar Online

    Just nu 101 hingstar i vår databas

    Visa alla hingstar
    Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

    Ridsport digital

    99:- i månaden