Hästägartips
21 augusti 2014 08:25

Fläta hållbara knoppar till tävling

En flätad man är alltid snyggt på tävling men det kan även skapa stor irritation. Knopparna blir inte alls som du tänkt dig och de lossnar redan i transporten. Men det finns knep att använda för att få en lyckad knoppning.

Fläta hållbara knoppar till tävling
Det finns både tricks och tips att ta till för att få till de snyggaste flätorna på din häst.

Det första att undvika inför tävling är att dränka den man som ska knoppas i pälsglans. Manen blir förvisso blank och fin men hårstråna blir glatta och flätan glider lätt ur. Red istället ut manen med fingrarna. Vilken längd manen bör ha vid start är en smaksak, men en lång och tjock man ger större knoppar än en tunn. Genom att blöta ner manen lägger sig alla hårstrån och det blir lättare att separera manen snyggt. Stylinggel fungerar även bra för att tynga ner håret och hålla stråna på plats.

Dela upp manen i lika stora delar, flätorna ska hamna jämt fördelade över hela halsen för ett snyggt resultat. Sätt en snodd runt hårtestarna för att hålla dem i sär. Den del du inte flätar på kan du fästa med en hårklämma för att hålla den borta. Fläta så hårt du kan och hela vägen ner för att få snygga knoppar. Det finns flera sätt att fästa flätan och göra en knopp. Ett vanligt sätt är att använda en gummisnodd eller ett silikonband. Snurra snodden några varv kring flätans ände, den sista lilla hårtofsen kan vikas inåt för att få snyggare avslut på flätan. En teknik för att forma flätan till en knopp är att rulla upp den. Du håller gummisnodden mellan tummen och pekfingret med ena handen ovanför flätans ände. Den andra handen använder du för att rulla flätan inåt och uppåt mot mankammen. Släpp inte gummibandet förrän flätan är rullad hela vägen upp och dra den ett varv runt knoppen som avslutning.

Gummiband eller silikonsnoddar är enkla att använda men det finns även andra metoder. Genom att fläta in ett garn i slutet av flätan får du en väldigt hållbar knoppning. Med hjälp av en virknål eller en stor trubbig nål fångar du upp garnstumpen på flätan. Nålen för du sedan upp genom mankammen där knoppen ska hamna, flätan bildar då en ögla. För nålen genom hela flätan tillsammans med garnet och dra upp öglan igen mot mankammen för att forma en knopp. Fäster gör du genom att sy någon gång genom knoppen. Nu har du en fin och hållbar knopp som garanterat sitter stadigt hela dagen. Ett bra tips är att hitta ett garn som har samma nyans som manen.

Se hur du flätar med garn genom att kika på filmen:

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 93 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden