Avelsnyheter
23 december 2024 16:34

Fler förändringar inför bedömningssäsongen 2025

UnghästtestSkärpta krav på diplom för gångarts- och hopphästar, linjära beskrivningar av flera beteenden och fälttävlans- och ridhästtalang är några av förändringarna som SWB tillkännager inför säsongen 2025.

Fler förändringar inför bedömningssäsongen 2025
Foto: Kim C Lundin

Förändringarna som SWB meddelar är ett resultat av det arbete som SWB:s arbetsgrupp inom dressyr, hoppning, fälttävlan och ridhäst gjort med avstamp 2023, i samarbete med företrädare från SLU.

– Vi har velat skapa en tydligare riktning för framtidens avel och att anpassa avelsarbetet för framtida krav inom ridsporten, säger Christina Olsson, som lett arbetet för SWB Sporthäst dressyr, i pressmeddelandet.

Skärpta krav för diplom

Bland annat har arvbarhetsberäkningar gjorts för de olika linjärt beskrivna egenskaperna i unghästtesterna.

– Vi har gjort en rad datasimuleringar och testat olika poängsättning med utfall från tidigare unghästtest för alla grenar, även för ridhäst- och fälttävlanstalang, berättar Åsa Gelinder Viklund.

Arbetet har resulterat i att gångartskraven kommer skärpas för gångartsdiplom, som nu blir 8 i snitt på gångarterna.

– Vi har avlat fram bättre hästar och har kommit fram till att det krävs mer för att få ett gångartsdiplom idag. För en framtida topphäst i dressyr måste det till tre bra gångarter så att höja kraven var helt logiskt, säger Christina Olsson.

Även hopphästarna får skärpa krav för diplom – det genom att slutskedet delvis ändras. I samråd med hästägarna kan då första hjälphindret med markbom tas bort och man ändrar oxern (huvudhindret) till ett räcke.

– I gruppen har vi arbetat för att anpassa löshoppningen för att kunna ge mer utrymme för att visa hästens uppmärksamhet, taxerings- och reaktionsförmåga, kvalitéer som en framtida sporthäst behöver, säger Helena Torstensson, som var med i gruppen för SWB Sporthäst hoppning.

Selekterar talanger

För de hästar som utmärker sig med allsidighet skapas möjligheten att bli fälttävlans- och ridhästtalang, där fälttävlanstalanger ges till de hästar som uppnår diplom i hoppning och klass I i gångarter.

– Det känns fantastiskt bra och spännande att vi har kommit fram till hur vi kan selektera en lovande fälttävlanstalang i samband med unghästtesten, säger Lars Christensson, som var sammankallande för gruppen SWB Sporthäst fälttävlan.
– Vi behöver identifiera potentiella talanger tidigt och samtidigt entusiasmera uppfödare och ägare av även satsa på fälttävlan, där det finns en internationell marknad.

Ridhästtalanger kräver i sin tur 22 poäng på typ, huvud/hals/bål, samt extremiteter och ingen delpoäng under 7 i varken gångarter, exteriör och hoppning.

– Gruppens vision är att höja kvalitén på hela populationen och att få en ökad förståelse för att delpoäng på 7-7,5 visar på en funktionell och utvecklingsbar individ som också kan gå i världseliten, det finns det flera exempel på, säger Jan-Ove Olsson, sammankallande i SWB Ridhäst-gruppen.
– Vi hoppas också på att fler hästar skall få möjlighet till en bra utbildning och få rätt förutsättningar för att lyckas.

– En ridhästtalang har egentligen samma egenskaper som  en sporthäst – en bra exteriör kombinerat med både bra gångarter och hoppförmåga, en allsidig häst som många efterfrågar, säger Jonas Johnson, som var med i arbetsgruppen för SWB Ridhäst.

Strukturerat register för temperamentsegenskaper

Även egenskaper för linjär beskrivning får påfyllning, med syfte att fortsätta utveckla ett strukturerar register som kan ligga till grund för ett avelsarbete som innefattar temperamentsegenskaper.

Vaksamhet, reaktivitet, självständig/initiativförmåga och energinivå läggs till och bedöms i samma skala och utformning som samtliga egenskaper som beskrivs linjärt på unghästtest.

– Linjär beskrivning av hästarnas beteende är än så länge är ovanligt och som har potential att sätta SWB i framkant inom området, säger Christina Olsson.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 77 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym