Avelsnyheter
25 mars 2022 18:44
Ridsportplus

Fler medlemmar än betäckta ston i SWB

Årsmöte i SWBSåväl antalet betäckta ston som antalet medlemmar fortsätter att öka i SWB. Och sedan 2020 har organisationen fler medlemmar än betäckta SWB-ston. Men valberedningens ordförande skulle gärna se ett större medlemsengagemang. I helgen är det dags för årsmöte i SWB.

Fler medlemmar än betäckta ston i SWB
I fjol hade SWB 6 581 medlemmar, och 4 586 SWB-ston betäcktes. Foto: Sandra Nordin Johansson

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

  Det blir ett digitalt medlemsmöte och fullmäktige i SWB även detta år. Det sker nu på söndag, 27 mars, i och med att mötet blir digitalt skjuts den planerade avelskonferensen fram till hösten.

  Till medlemsmötet har drygt 100 personer anmält sig, och dessa får ta del av information om bland annat verksamheten och ekonomin för SWB. Under den allmänna delen av mötet ska också årets arrangör presenteras.

  Sedan följer själva fullmäktigemötet, där valda representanter deltar.

  Kurvona pekar uppåt

  I handlingarna till fullmäktigemötet framgår det att SWB:s kurvor fortsätter uppåt. SWB hade  6 581 medlemmar under 2021, vilket är en ökning med drygt 16 procent jämfört 2020, då det var 5 660 medlemmar. Och jämfört med 2017 års 2 797 medlemmar har antalet ökat med 135 procent. Det var det året SWB satte fokus på medlemsrekrytering och bland andra insatser tillsatte en medlemsansvarig, Josefine Tinglöf.

  Antalet betäckta ston har inte gått lika spikrakt uppåt, som en följd av en liten dipp 2019, men efter det har antalet betäckta ston ökat. I fjol betäcktes 4 586 SWB-ston, att jämföra med 4 080 året innan.
  Och redan 2019 översteg antalet medlemmar antalet betäckta SWB-ston. Det året fanns 4 728 medlemmar och 3 920 betäckta ston. Åren innan var förhållandena de omvända.

  Swb Statistik 220325
  Ur SWB:s verksamhetsberättelse.

  SWB konstaterar också i verksamhetsberättelsen att verksamheten har rullat på under 2021 och att samtliga planerade aktiviteter och evenemang har kunnat genomföras, trots pandemibegränsningarna, och att SWB går ut ur 2021 med en stabil och robust ekonomi.

  Fjolårets resultat för föreningen är 492 422 kronor, att jämföra med 710 840 kr för 2020. Nettoomsättningen har ökat något och en bidragande orsak är just medlemstillströmning. SWB hade 2021 en nettoomsättning på 3 429 823 kr.

  Under förra året blev nya Språngrulla klar för sjösättning, och under 2021 har SWB:s avelsutskott arbetat fram ett förslag på kriterier för specialprogram för dressyr- och hoppavel. Förslaget har varit på remiss och planen var att diskutera det under avelskonferensen som var planerad i anslutning till årsmötet, men som nu har flyttats till hösten.

  Omval på de flesta poster

  Valen till styrelsen ser ut att bli en lugn procedur.
  Olle Kindberg föreslås bli omvald till ordförande, och alla ledamöter vars mandatperiod går ut föreslås för omval.
  Enda förändringen är att Magdalena Hermelin har bett att få kliva av, av personliga skäl.
  − Där föreslår valberedningen Henrietta Hansson, uppfödare och tidigare ordförande i Swede Horse. Hon har en gedigen erfarenhet från både hästbranschen och näringslivet, säger valberedningens ordförande Jan-Ove Olsson.

  Valberedningen har i sitt arbete intervjuat alla styrelseledamöter, och bara fått signaler om ett gott arbetsklimat med högt i tak.

  Det är lite synd att medlemmarna inte passar på att föra fram sina åsikter när de har chansen

  Några nomineringar från medlemmar eller föreningar till styrelsen har inte kommit i år, och även tidigare år har det varit tunnsått med nomineringar, vilket Jan-Ove Olsson beklagar.

  Jan-ove-olsson-1-190629-rt2
  Jan-Ove Olsson

  Det har inte heller lämnats in några motioner till årets fullmäktige.

  − Det är lite synd att medlemmarna inte passar på att föra fram sina åsikter när de har chansen. Motioner och nomineringar är de verktyg medlemmarna har för att förändra, säger Jan-Ove Olsson.

  Han påminner också om att vägen till en plats i fullmäktige, SWB:s högsta beslutande organ, går via de regionala föreningarna som utser ombud.
  − Jag är inte säker på att alla är införstådda med de regionala föreningarnas viktiga roll i den processen, säger Jan-Ove Olsson.

  Här finns alla handlingar inför mötena

  Så arbetar Ridsport

  Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

  BESTÄLL NU

  Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
  Hingstar Online

  Just nu 102 hingstar i vår databas

  Visa alla hingstar
  Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

  Ridsport digital

  99:- i månaden