Avelsnyheter
7 september 13:30

Flera ändringar väntar i bruksprovet

Bruksprovet 2024Förändringar gällande hälsokraven och löshoppningsmomentet väntar för de hingstägare som planerar att visa sin hingst på nästa års bruksprov på Strömsholm.

Flera ändringar väntar i bruksprovet
Big Star-sonen Le Étoile under bruksprovets sista dag. Foto: Roland Thunholm

Precis som de senaste tre åren hålls nästa års bruksprov på Ridskolan Strömsholm i vecka 12.

SWB meddelar nu att man har gjort några mindre förändringar gällande hälsokraven och löshoppningsmomentet.

I SWBs hingst- och bedömningsreglementen 2024 kommer följande ändringar att ingå som påverkar förberedelser och krav för deltagarna, skriver SWb i ett pressmeddelande:

Ny regel angående endoskopering

  • Det tidigare kravet på videoendoskopisk undersökning avseende struppipning är borttaget. Det nya kravet innebär att hingst som under bruksprov visar symtom på avvikande andningsljud kommer att avkrävas en videoendoskopisk halsundersökning före ett eventuellt godkännande.
  • För de kvalificerade hingstarna som endast visas veterinärt och exteriört gäller att ett veterinärintyg ska uppvisas som intygar att hingsten inte visar symtom på avvikande andningsljud under arbete i trav och galopp.

Ändrad regel angående löshoppningsmoment
Löshoppningen genomförs på samma sätt som tidigare, med den skillnaden att hingstarna, på samma sätt som vid SWB:s unghästtester, stoppas och släpps med hjälp av grind.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 93 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden