Dressyr
17 april 2018 08:11

Flera hästar med skador i munnen på tävling

KontrollerVid helgens tävlingar på Sydslättens Ryttarförening upptäckte överdomaren Lotta Thorvaldsson några fall där hästarna hade skador i munnen. Det resulterade i fyra avstängningar.

Flera hästar med skador i munnen på tävling
"De som blev avstängda hade någon typ av skada i munnen, men av lite olika karaktär," säger överdomaren som kontrollerade ekipagen efter ritterna. Bilden är tagen i ett annat sammanhang. Foto: Roland Thunholm

— Jag gjorde vad jag brukar göra när jag är överdomare, säger Lotta Thorvaldsson. Jag kontrollerade nosgrimma, sporrläge och tittade hästarna i munnen efter ritten. De som blev avstängda hade någon typ av skada i munnen, men av lite olika karaktär. Det är inga stora grejer, men sådant som jag som överdomare ska uppmärksamma ryttarna på.

Det är förstås tradigt när man upptäcker sådant här, men det är bra för hästarna och det är för deras skull vi överdomare finns. Lotta Thorvaldsson, överdomare.

På den här tävlingen hann hon med att kontrollera ungefär vartannat ekipage. Hur många hon hinner med kan variera något från tävling till tävling, det är ganska många saker som krävs av överdomaren.

För hästarnas skull
— Det är förstås tradigt när man upptäcker sådant här, men det är bra för hästarna och det är för deras skull vi överdomare finns.

Ryttarna reagerade i sin tur med förtvivlan och var ledsna att de själva inte uppmärksammat problemen tidigare. Det handlade både om hästar som gick på tränsbett och på kandar.

Observanta överdomare 
— Även om ett bett är godkänt enligt TR så är det inte tillåtet att ha utrustning som skadar hästen. Som överdomare måste vi vara observanta och våga ta steget att både titta ordentligt och säga ifrån om det behövs.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 93 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden