Hästägartips
3 juni 2021 19:25
Ridsportplus

Foderkalkylator kan vara en bra hjälp

Ta kontrollenNu på våren och försommaren äter hästarna ofta både hö och gräs och det kan vara svårt att uppskatta hur mycket de får i sig på ett dygn. Det finns en ny brittisk foderkalkylator som utefter hästens kroppsvikt, högiva och bete räknar ut om hästen procentuellt får i sig för lite, tillräckligt eller för mycket grovfoder.

Foderkalkylator kan vara en bra hjälp
Hur mycket hästar äter på bete är ofta svårt att beräkna. Foto: Roland Thunholm

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

Hur mycket hästar äter på bete är ofta svårt att beräkna och den här kalkylatorn, som du finner länk till längre ner i artikeln, kan då vara till god hjälp.

Kalkylen säger inget om fodrets näringsvärde, bara totala mängden grovfoder per häst. Det ger ändå en bra vägledning, så att hästar som riskerar att bli feta kanske får halva högivan utbytt mot halm.

– Alla hästar är individer, men kalkylatorn är tänkt som ett bollplank, berättar Ellen Chapman i England, som kläckte idén till den.

Kalkylatorn är framräknad av en oberoende foderexpert och sponsras av engelsk fångforskning.
Dr Tamzin Furtado forskar vid universitetet i Liverpool och har träffat många hästägare som har svårt att uppskatta mängden foder som hästarna får i sig.

– Jag har själv haft nytta av kalkylatorn, säger hon. Den fick mig att inse hur mycket extra foder min egen häst fick i sig och att det inte alls var konstigt att han blev överviktig på våren!

Att en stor andel hästar dras med övervikt anses som ett av de största hoten mot hästvälfärd och hästar med för högt hull riskerar problem med leder, metaboliska störningar och hjärtproblem.

Kalkylatorn hittar du här

Källa: Is your horse overeating, www.horsetalk.co.nz 16 april 2021

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 95 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

99:- i månaden