Sverige
13 juni 2018 17:49
Ridsportplus

Foderpriserna kan skena i torkan

Foderbristen Hösilage för 1,50 per kg? Glöm det. De foderproducenter som inte höjde priset redan i fjol kommer med stor sannolikhet att göra det i år.

Foderpriserna kan skena i torkan
I och med foderbristen väntas priserna gå upp. Roland Thunholm

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

Torkan och foderbristen innebär att det är säljarens marknad på foderfronten.
− Allting handlar om tillgång och efterfrågan, och är det brist påverkas priset, säger Johan Gradén på Ekby Foder i Västergötland.

Fasta kunder på Ekby Foder betalar som tidigare, men för dem som ställer sig i kö nu blir priserna annorlunda.

− Jag hade några norrmän som hörde av sig och ville köpa, och då sticker priserna iväg, säger Johan Gradén, som redan i dag tar ut mellan två och sex kronor per kg, beroende på hur det förpackas.

Oreglerad marknad

− Hömarknaden är helt oreglerad, till skillnad från spannmålsmarknaden, där man dessutom kan importera till viss del, säger Fredrik Larsson på Green Feed i Västmanland.

Redan i dag börjar det närma sig fantasipriser, och kobönder köper upp allt de kan komma över, fortsätter han och nämner att köparna kan få betala både fem och sex kronor per kg i år, berättar Fredrik Larsson.

− Vi har haft två dåliga år på varann och det finns inga lager längre. Tidigare har hästägare kunnat åka runt, köpa av olika producenter och förhandla om priset, men så blir det inte i år.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 95 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

79:- i månaden