Världen
15 december 2018 17:09

Föl dödat av varg – tyska ridsportförbundet kräver åtgärder

VargEtt föl har blivit dödat av en varg i Tyskland. Tyska ridsportförbundet har reagerat och vill att hästägare får stöd för att kunna skydda sina djur.

Föl dödat av varg – tyska ridsportförbundet kräver åtgärder
Bilden är en arkivbild. Foto: Istock

Det har nu bekräftats från högt politiskt håll, närmare bestämt Umweltministerium des Landes Niedersachsen, att en varg har dödat ett shetlandsföl och skadat fölets mamma i tyska Stöcken.

Fölet hittades på onsdagsmorgonen intill sin mor, som har bott på gården i 16 år, berättar det tyska ridsportförbundet och betecknar händelsen som ”skrämmande nyheter”.

Vargen har varit utrotad i Tyskland, men stammen har åter ökat i landet. Det pågår, likt i flera andra länder, en debatt om vargarna. I korta drag har landets ridsportförbund välkomnat att en utrotad djurart åter etablerar sig, men har framhållit att detta inte får ske på bekostnad av tamdjur.

De har bland annat krävt åtgärder för att vargstammen ska kunna hållas under kontroll och åtgärder för djurägare, som att de ska få ekonomisk ersättning för säkrare staket (läs mer om detta på förbundets site).

”Varnat för detta”

De nu drabbade hästägarna har rätt till ersättning av staten, men det tyska ridsportförbundet gör klart att detta är långt ifrån tillräckligt.  Det tyska förbundets ordförande Breido Graf to Rantzau har uttalat sig å förbundets vägnar efter att det blev känt att en varg dödat fölet.

”Det här är vad vi alltid har varnat för. Vår sympati går till familjen som var tvungen att göra den hemska upptäckten”.
”Nu måste alla inse att vargen är ett verkligt hot mot betande djur. Vi kommer inte luta oss tillbaka innan lämpliga åtgärder vidtas för att skydda våra hästar från detta rovdjur. Nästa fölsäsong är inte långt borta. Djurägare måste stödjas för att kunna ge sina hästar en säker miljö som vargen inte angriper och inte kan ta sig in i”, säger ordföranden på förbundets site.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 85 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 115 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

Nu från endast 39:-