Sverige
4 december 2019 17:46

För få svenska hästar slaktas

Hållbar avlivningMånga hästägare drar sig för att lämna hästen till slakt. Men det är också färre svenska slakterier som tar emot häst. Samtidigt importeras årligen upp till 400 ton hästkött. Ökad inhemsk slakt skulle göra hästnäringen miljövänligare. Detta enligt en ny rapport.

För få svenska hästar slaktas
Hästköttskandalen handlade om köttpartier som märkts som nötkött men som visade sig innehålla hästkött och annat odeklarerat kött.

Knappt en tredjedel av alla hästar som årligen avlivas i Sverige slaktas för att konsumeras. Men det är för lite enligt en ny rapport om vad som händer hästen vid livets slut.

Problemet är att många hästägare väljer en annan avlivningsmetod än slakt, både för att de drar sig för att lämna hästen till slakt men också för att många hästar inte kan slaktas på grund av medicinering och hästpasshantering. I stället går många hästar till energiåtervinning.

Det är Hästnäringens Nationella Stiftelse och LRF som står bakom rapporten och här konstateras att den svenska hästslakten halverats de senaste 20 åren.

Hästkött importeras

”Samtidigt som hästkött förstörs importeras årligen mellan 150 och 400 ton hästkött till Sverige. Ökad slakt i Sverige kan minska volymen hästkött som måste importeras, vilket är fördelaktigt ur ett hållbarhetsperspektiv och bör dessutom anses vara fördelaktigt för livsmedelssäkerheten”, heter det i rapporten som ATL har skrivit om.

Men det är inte bara hästägarna som är skeptiska – efter den stora hästköttskandalen 2013 är det även färre slakterier som tar emot häst. Främst för att man inte vill förknippas med hästkött och riskera dålig publicitet, men också för att kontamineringsrisken kan leda till att nötkött portas från slakterier som hanterar hästkött.

Dialog med veterinären

Konsekvensen kan enligt rapporten bli att den svenska hästslakten upphör och att svenskt hästkött försvinner från marknaden.

Rapporten trycker på att kunskapen om läkemedel och karenstider behöver ökas. Hanteringen av hästpass måste också tydliggöras samtidigt som hästägare och veterinärer uppmanas att ”föra en dialog om behandlingar innan hästen utesluts från livsmedelskedjan”.

Den stora utmaningen handlar dock enligt rapporten om att få fler hästägare att välja slakt som alternativ och att fler butiker och restauranger tar in om marknadsför hästkött.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 99 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden