Världen
9 maj 2018 09:53

För mycket protein kan ge kraftig ammoniaklukt

StalldoftLuktar det särskilt fränt och starkt i stallet? Då kan det vara läge att se över foderstaten, enligt nya forskarrön.

För mycket protein kan ge kraftig ammoniaklukt
Kraftig ammoniaklukt i stallet kan bero på att hästarna får för mycket protein i fodret (bilden har inget samband med texten). Foto: Roland Thunholm

Ammoniak är en färglös gas med stickande lukt och den uppstår när osmält kväve från protein bryts ner i urin och träck. Det finns mycket forskning kring hur stallmiljön påverkas negativt av detta, men inte om grundproblemet – kan man påverka hur mycket ammoniak som uppstår i ett stall? Nu har en grupp amerikanska forskare tittat närmare på detta.

I testet ställde de försökshästarna på tre olika foderstater:

  • Låg proteinhalt (dagsranson 10,6 procent råprotein av torrsubstansen)
  • Medelhalt (11,4 procent)
  • Hög proteinhalt (12 procent)

Testet visade att hästarna som åt fodret med hög proteinhalt utsöndrade mer kväve i sin urin och träck, vilket i sin tur ökar risken för bildande av ammoniak.
– Vår studie är ett steg mot att visa det direkta sambandet mellan protein i fodret och kväveutsöndring, vilket i sin tur kan leda till frisättning av ammoniak och dålig stallmiljö, konstaterar forskningsledaren Jessie Weir.

Källa: Characterizing ammonia emissions from horses fed different crude protein concentrations, J Weir et al. Journal of Animal Science 2017.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 95 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

99:- i månaden