Hästägartips
18 mars 2018 16:30

”Som ryttare är man skyldig sin häst att hålla sig i bra fysisk form”

RyttarträningOm vi som ryttare förväntar oss att vår häst ska prestera optimalt så måste vi själva dra vårt strå till stacken. "Ridsport bygger i allra högsta grad på team-effort", säger fysioterapeuten Johanna Wahlund som här bjuder på två enkla träningsövningar som kommer göra dig till en bättre ryttare.

”Som ryttare är man skyldig sin häst att hålla sig i bra fysisk form”
Har man som ryttare krav på sin häst att den ska prestera så är det viktigt att man som ryttare också har koll på sin egen fysik, det menar fysioterapeuten Johanna Wahlund.

Ryttare börjar alltmer inse sin egen del i hästens framgång och hållbarhet. Det räcker inte längre att träna sin häst för den bästa tränaren och att ha den mest välbalanserade foderstaten, utan för att ge sin häst optimala förutsättningar måste även vi ryttare ha koll på våra egna kroppar.

– Genom att ha kännedom om våra svagheter och styrkor, kan vi också träna oss själva till ökad symmetri och på den vägen hjälpa våra hästar till balans och självbärighet, berättar Johanna Wahlund, fysioterapeut, som under Gothenburg Horse Show stod i Agrias monter och pratade ryttarträning.

180314_ryttarträning.img_5781
Under Gothenburg Horse Show demonstrerade Johanna Wahlund övningar anpassade för ryttare.

Att som ryttare vara i god form för att klara sin uppgift är först och främst en fråga om hållbarhet, menar Johanna Wahlund.

– Genom att ha kroppen väl förberedd för sin uppgift reduceras skaderisken och risken för eventuellt slitage minskar. Utöver den basala funktionsnivån har man också genom senaste årens forskning kunnat se att ryttarens fysik tydligt sätter spår i hästarnas prestation. Det är helt enkelt så att om vi förväntar oss optimal prestation av vår häst, borde vi ju själva dra vårt strå till stacken eftersom ridsport i allra högsta grad bygger på team-effort.

Det är bättre med en liten övning några gånger i veckan än att inte göra någon alls.

Johanna Wahlund, fysioterapeut

På vilket sätt kan till exempel en hälta vara kopplad till dig som ryttare?
– Om man beaktar att varenda centimeter en ryttare sitter ”snett” genererar en handfull kilos förskjuten belastning för hästen, kan man lätt förstå att långvarig snedbelastning kommer ge effekter i hästens kropp. Man kan jämföra med tricket att balansera en kvast på sitt finger. Så länge kvasten är i balans rakt ovanför fingret går det alldeles utmärkt, men minsta lilla det börjar luta så är det nästan omöjligt att styra upp det.

180314_douglas Boll

– Tänk då att ryttaren är kvasten och att denne kanske lutar en smula åt något håll. Hästen får då fullt upp med att försöka pressa upp ryttarens tyngdpunkt mitt över sin egen, ofta med försämrad prestationsförmåga eller till och med (i förlängningen) skada som följd.

Vanlig svaghet hos ryttare

Ryttare är ofta av uppfattningen att de är ganska fysiskt kapabla just eftersom ridningen ställer höga fysiska krav, men ofta finns där obalans mellan höger och vänster sida, och mellan fram- och baksida. Många ryttare är generellt svaga i magmuskulaturen och bland ryttare som rider många hästar varje dag är ryggsmärta vanligt förekommande.

– Erfarenhet säger mig att ryggen tål ridningen bättre om ryttaren börjar jobba lite mer med att stärka sin mage eftersom magmusklerna fungerar som en skyddande korsett till ryggen.

Viktigt att träna varierat

Enligt Johanna så är mixen av styrka, kroppskontroll, rörlighet och teknik viktig för att en ryttare ska kunna rida på ett sätt som främjar både inlärning, utveckling och hållbarhet.

– 1 är mer än 0! Med detta menar jag att om du som de flesta ryttare jag känner har svårt att hitta tiden till att ta hand om din egen träning, så är det bättre med en liten övning några gånger i veckan än att inte göra någon alls.

Kan du klämma in någon övning vid tre tillfällen varje vecka så har du tagit ett jättekliv mot en ny bra vana.

– Du kommer snart upptäcka att det passar utmärkt att göra medan vattenbaljan fyller upp, medan man väntar på att veterinären ska komma eller varför inte stå på ett ben och smörja läder från och med nu!

Övning 1

Stå på ett ben

Så gör du: Ställ dig på ett ben och balansera. Gör 10 repetitioner på varje ben vid varje träningstillfälle, alternera mellan vänster och höger. 

För utmanaren: Barfota är svårare än i ridstövlar eftersom stövlar hjälper till att stabilisera foten och ankeln. Det är också svårare i sanden på ridbanan än inne på stallgolvet. 

Syftet med övningen: Stärker höft och bäcken samt förbättrar balansen. Dessa muskler behöver man i ridningen för att kunna hålla sin position i sadeln och inte tappa midjan.

Att tänka på: Om du står på vänster ben är det viktigt att vänster höft hålls stark och rak. För bättre balans, tänk på att spänna magen och böj lite lätt i knäet på benet som du står på.  

Expandera

Övning 2

Bålstyrka på pilatesboll

Så gör du: Lägg dig på en pilatesboll eller något annat lämpligt, exempelvis en höbal. Placera skuldrorna på bollen och spänn rumpan och baksidan på låren så att höfterna och låren kommer parallellt med golvet. Sträck upp händerna mot taket och för långsamt en arm åt taget ut åt sidan och stanna när den är parallell med golvet. Gör 10 repetitioner med varje arm, alternera mellan vänster och höger.

För utmanaren: Använd en vikt i varje hand när du utför övningen, 0,5 kilo upp till 4 kilo i vardera hand är att rekommendera. Börja lätt om du inte är van. Man kan även öka svårighetsgraden genom att sätta fötterna tätt intill varandra. Ännu svårare är att sträcka fram höger fort samtidigt som man sänker vänster arm.

Syftet med övningen: Ger bålstyrka och balans. Genom utgångspositionen spänner man rumpan och baksida lår = styrketräning.

Att tänka på: Spänn mage/bål/bäckenbotten för att hålla din position i kroppen fastän armrörelsen stör jämvikten.

Expandera

 

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 101 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden