Hästägartips
19 december 2022 10:05
Ridsportplus

Tips för en säkrare jul i stallet

Säker julJulhelgen närmar sig och det påverkar även våra fyrbenta vänner. Rätt förberedd är det enklare att undvika onödiga risker och vi berättar också vad en tänd stallampa egentligen har för inverkan vintertid.

Tips för en säkrare jul i stallet
Det är mysigt med julpyntade stall, men för att slippa stå med en kolikhäst på annandag jul är det viktigt att placera glitter och kulor så att hästarna inte når det. Foto: Lottapictures

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

    Under jul- och nyårshelgen är många hästägare bortresta och har hjälp i stallet. Förbered inför helgerna genom att se över rutinerna i tid och tänk igenom hur allt ska fungera när någon annan ska sköta hästarna. Det inträffar lätt onödiga tillbud om hästarna släpps samman i nya grupper samtidigt som de har ovana skötare.

    Släck som vanligt på kvällen

    Många hästägare vill gärna ha ljuset tänt lite extra i stallet vintertid. För hästens del finns bara två tillfällen då detta kan behövas; vid igångsättning av brunst och i de fall man vill få sin häst att fälla vinterpäls snabbare.

    Om man vill ha tidig brunst hos sitt avelssto kan man utsätta henne för ljusterapi: en gradvis förlängning av dagen genom att ha ljuset tänt tills stoet får maximalt 16 timmar totalt dagsljus per dygn. Ljusbehandlingen bör påbörjas i mitten av december för att ge önskad effekt vid rätt tidpunkt, det tar minst 60 dagar.

    På senvintern kan man få hästen att fälla vinterpälsen snabbare genom att ha tänt längre i stallet. Även här gäller det att ha rätt styrka på lampan och utöka tiden successivt.

    Kolikrisk ökar vid barmarksvinter

    Barmarksvinter är en tid för sandkolik, särskilt i hagar och paddockar på sandjord med glest gräsbestånd och lite grovfoder. Sanden följer med gräsets rötter in i mag-tarmkanalen och när det har samlats tillräckligt mycket får hästen problem. Ett av de första tecknen är att det kommer lite tunn, vattnig avföring efter de vanliga gödselbollarna. Med tiden kan andra symtom tillstöta, som kronisk diarré eller lindriga, återkommande kolikanfall, ibland även akut kolik. En god förebyggande åtgärd är att ge loppfrön, de hjälper till att föra ut sanden från tarmarna. Se även till att det finns tillräckligt mycket grovfoder i hagen. Lägg det i foderhäckar, inte på marken.

    Pynta stallet hästsäkert

    Det är mysigt med julpyntade stall, men för att slippa stå med en kolikhäst annandag jul är det viktigt att placera glitter och kulor så att hästarna inte når det. Dekorera gärna med hästsäkert pynt som stora, runda knäckebröd, morötter och äpplen. Undvik kvistar av idegran och buxbom, de är giftiga för hästar.

    Fakta

    Smarta julförberedelser i stallet:

    • Sänk eventuell kraftfodergiva, ge gärna morötter eller uppblött betfor i stället.
    • Ge tillräckligt med grovfoder i hagarna, så att hästarna håller sig sysselsatta.
    • Ge akt på hästarnas uppträdande i hagen, om något behöver ändras för att alla ska komma åt fodret, bör detta göras i god tid före helgerna.
    • Se till att vattenfrågan är löst i både stall och hage.
    • Se över stängslen, så att de är i god kondition och att strömmen går runt.

    Så arbetar Ridsport

    Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

    BESTÄLL NU

    Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
    Hingstar Online

    Just nu 101 hingstar i vår databas

    Visa alla hingstar
    Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

    Ridsport digital

    99:- i månaden