SmittaSvenska hästar som tävlat i tyska Riesenbeck nyligen har insjuknat med feber och är nu isolerade, både på plats i Tyskland och på hemmaplan i Sverige. Förbundsveterinär Peter Kallings berättar mer om hur läget ser ut, hur hästarna mår och varför de nu är extra försiktiga i samband med smitta.
Förbundsveterinären om svenska hästarna med feber i Tyskland: ”Därför är vi extra försiktiga”

Hej, kul att du vill läsa artikeln!
Feber har upptäckts hos svenska hästar som varit och tävlat i tyska Riesenbeck. Det meddelade Svenska Ridsportförbundet tidigare i veckan. Man rapporterade också att ryttarna på plats är kontaktade och informerade om vad som gäller vid misstanke om smittsam sjukdom och feber. Ridsport hörde av sig till förbundsveterinär Peter Kallings som berättar mer.
Hur många svenska hästar som tävlat på tävlingsplatsen har fått feber?
– Ett fåtal svenska hästar har fått feber, en av dem står på klinik för behandling.
Är dessa hästar isolerade på hemmaplan i Sverige eller är hästar och ryttare kvar och isolerade på tävlingsplatsen i Tyskland? Hur länge behöver de i så fall vara kvar innan de kan åka hem?
– De hästar som är kvar är isolerade och de hästar som åkt hem har isolerats på hemmaplan. Några svenska hästar stod på tävlingsplatsen, men inte i berört stall och har fått rådet att mäta tempen flera gånger om dagen och iaktta tre veckors-regeln när det gäller risk för att ha utsatts för smitta.
Har några provsvar kommit tillbaka som visar vad febern kan bero på?
– Provsvaren har, vad vi fått till oss, inte indikerat vad febern beror på.
Hur följer SvRF upp detta? Vad har framkommit i kontakten med ryttarna?
– Vi håller kontakt med FEI och hur det hela utvecklar sig. Vi upplever att ryttarna har tagit ansvar och kommer att följa upp sina hästar med det som situationen kräver, med daglig tempning och isolering.
– FEI har nyligen har gått ut med varningar om att EHV-1 sprider sig och att det från Frankrike rapporteras om pågående EHV-1 utbrott, med symtom som huvudsakligen feber och luftvägsproblem och totalt 10 dödsfall. Därför är vi extra försiktiga och rekommenderar temptagning och isolering samt karantän vid hemkomst till Sverige, men hittills är inga svenska hästar konstaterade med EHV-1, säger Peter Kallings, förbundsveterinär vid SvRF.
Så arbetar Ridsport
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.
Följ Ridsport på