Världen
15 april 2019 15:42

Förhistoriskt föl av utdöd hästras ska klonas

Unikt fyndEtt ungt föl som varit infuset i den siberiska tundran i 42 000 år ska klonas. Fölet är av den utdöda hästrasen Lenskaya, och forskargruppen som utför arbetet är optimistiska inför försöket.

Förhistoriskt föl av utdöd hästras ska klonas
Dr Semyon Grigoryev tillsammans med andra forskare vid North-Eastern Federal University med det unika fölet. Foto: Michil Yakovlev/SVFU, The Siberian Times

Förra året hittades ett sensationellt välbevarat föl i Betagaikakratern i östra Sibirien, Ryssland. Fölet var ungt när det dog, och mätte 98 centimeter i mankhöjd. Fölet är av rasen Lenskaya, som dog ut för ungefär 4 000 år sedan. Detta föl är dock av betydligt äldre modell, och har enligt forskarna legat infruset i jorden i 42 170 år.

Det välbevarade fyndet är helt unikt i sitt slag, och har trots sin höga ålder lyckats behålla både hår och muskler under sina år som infrusen. Nu ska forskare från Ryssland och Sydkorea försöka sig på att klona det förhistoriska fölet. Försöken att odla celler från fölet pågår just nu och håller på till slutet av april detta år.

Koreansk häst blir surrogatmamma

Som surrogatmamma är det föreslaget att ett sto av rasen koreansk häst ska användas. Dr Lena Grigoryeva som är en av de ryska forskarna tycker att rasen är perfekt i det här syftet.
– Rasen har använts vid kloning ett tag och tekniken har förfinats till perfektion, säger Grigoryeva till The Sibirian Times.
– Dessutom är den koreanska hästen en urgammal hästras som har utvecklats ur den mongoliska hästen.

Michil Yakovlev vid North East Federal University är förväntansfull inför resultatet.
– Förhoppningsvis får världen snart möta klonen av det förhistoriska fölet som levde för 42 000 år sedan, säger Yakovlev till The Sibirian Times.

Arbetet med att klona fölet är ett steg i ledet att så småningom kunna klona fram en mammut från delar som också hittats infrusna i den sibiriska tundran.

En tidigare artikel i The Siberian Times visar många bilder på fölet när det hittades, och visar även bilder på hur man föreställer sig att Lenskaya-hästen såg ut.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 84 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden