Ny studieNu har forskare vid SLU undersökt priset för veterinärvård i Sverige och jämfört detta med andra länder. Forskarna har följt hur kostnaderna förändrats under ett år. Resultaten visade bland annat att priserna har ökat, men att det inte alltid var dyrast i Sverige.
Forskare har kartlagt ökningen av veterinärpriser
![Forskare har kartlagt ökningen av veterinärpriser](https://www.tidningenridsport.se/wp-content/uploads/2017/11/171127stoppahaltanistock-940x627.jpg)
Tidigare har det inte funnits någon vetenskaplig kartläggning av priserna för veterinärvård i Sverige, eller några konkreta uppgifter för hur dessa priser förändrats över tid. Men nu har forskare vid Sveriges lantbruksuniversitet, SLU, gjort en sådan kartläggning.
– Att ge vård till sina djur har nästan blivit en klassfråga. Det är många som väntar för länge med att ta sitt husdjur till veterinären av rädsla för kostnaderna eller så låter de bli att söka vård för att de inte har råd, säger Agneta Egenvall, professor vid institutionen för kliniska vetenskaper vid SLU, i ett pressmeddelande.
Ökade kostnader i Sverige – men ibland dyrare i grannländerna
Studien är ett samarbete mellan forskare från Danmark, Norge, Kanada och SLU. Tillsammans har de samlat in prisuppgifter för flera olika behandlingar av hund, katt och häst. För att få perspektiv på utvecklingen i Sverige har priserna jämförts med dem på husdjurskliniker i Danmark, Norge och Storbritannien.
Resultaten visar att priserna ökade kraftigt för flera vårdinsatser i Sverige under perioden. Däremot var det inte alltid svensk veterinärvård som var dyrast, utan flera kostnader var högre i grannländerna.
Oklar orsak till prisökningen
– Det är inte helt klart vad som ligger bakom att priset stiger. Visst har vården blivit bättre men det räcker inte som förklaring, säger Egenvall som pekar på marknadens utformning som en del i prisutvecklingen.
– Flera stora veterinärbolag har krav på sig att göra ordentligt med vinst. Det har drivit på en prisökning som både försäkringsbolag och konsumenter accepterat, trots att kostnaderna för dem skenar.
Framöver vill Agneta Egenvall fortsätta att följa hur priserna för djurvård påverkas.
– Men det finns mycket annat intressant att titta på, som att jämföra priserna för vård av djur med priserna inom privatvård för människor.
Studien publicerades i tidningen Frontiers.
Så arbetar Ridsport
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.
Följ Ridsport på