Sverige
20 september 2019 14:47
Ridsportplus

Forskare visar att god avel ger effekt på viktiga gener

Forskning”Ett konsekvent och bra avelsarbete leder till hästar med egenskaper vi strävar efter och vi kan nu visa vad som är genetiskt och biologiskt viktigt för en sporthäst”. Det säger SLU-forskaren Sofia Mikko som har lett arbetet med en studie där genuppsättningen hos SWB-hästar har jämförts med vilt levande exmoorponnyer.

Forskare visar att god avel ger effekt på viktiga gener
Exmoorponnyer har ingått i studien. Arkivbild: Anna Nyberg

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

    Den svenska forskningsstudien har precis publicerats i BMC Genomics och handlar om vad som händer när man selekterar för prestation hos sporthästar.

    Det betyder att vi troligen avlat fram hästar med god arbetsvilja. Sofia Mikko, SLU.

    SWB-hästarna som ingått är hästar som deltagit i 3-årstest under ett par års tid.
    − Vi har jämfört alla kromosomer hos 380 SWB-hästar födda 2020–2011, med de hos 280 exmoorponnyer som i stället primärt avlats för att vara härdiga och klara ett liv på heden, berättar Sofia Mikko, som lett forskningen.

    − När vi väljer ut de bästa individerna till avel kan man säga att vi inavlar på bitar av vissa kromosomer. Där finns gener som påverkar de egenskaper vi selekterar för. I vår forskning har vi studerat vilka kromosomregioner som påverkas av selekteringen hos SWB-hästar, säger Sofia Mikko.

    Det kroppsegna belöningssystemet

    − Vi kan se att avelsarbetet lett till selektion på kromosomregioner med gener involverade i neurologisk kontroll, minne, och inlärning, liksom med uppbyggnad av muskler och skelett, säger Sofia Mikko.

    Sofia Mikko, Slu P: 2017-20
    Sfia Mikko, SLU. Foto: SLU

    Selektionen hos SWB-hästar har även skett på gener som reglerar det kroppsegna belöningssystemet.
    − Det betyder att vi troligen avlat fram hästar med god arbetsvilja.

    Slutsatsen som Sofia Mikko och hennes forskarkolleger Michela Ablondi, Åsa Viklund, Gabriella Lindgren och Susanne Eriksson kan dra är att det går att visa biologiskt att det avelsarbete som gjorts har påverkat hästars förmåga till inlärning, att svara på belöningssystem, och att uppbyggnad och muskler och skelett är viktigt hos sporthästen.

    ”Värdefull hjälp”

    − Genomisk kunskap från studien kan i framtiden ge värdefull hjälp till utvecklingen av genomiska avelsvärden för att välja ut de bästa individerna till avel, säger Sofia Mikko.

    Så arbetar Ridsport

    Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

    BESTÄLL NU

    Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
    Hingstar Online

    Just nu 99 hingstar i vår databas

    Visa alla hingstar
    Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

    Ridsport digital

    99:- i månaden