Veterinärt
27 november 2017 15:22
Ridsportplus

Forskaren: ”Ögat slår tekniken när hältan ska upptäckas”

HältutredningI en tid när allt fler kliniker skaffar dyrbar ­utrustning för att objektivt bedöma hältor, propagerar den brittiska hältexperten Sue Dyson för att ögat vet bäst. Hon är oroad över utvecklingen som går mot att allt fler tekniska hjälpmedel används för att upptäcka hälta.

Forskaren: ”Ögat slår tekniken när hältan ska upptäckas”
Ju mer teknik vi använder, desto mindre använder veterinärerna sina ögon och desto sämre tränade blir de för detta. Det oroar mig verkligen.” menar forskaren Sue Dyson. Foto: Animal Health Trust

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

Iförd sin blå overall arbetar Sue Dyson dagarna igenom med att undersöka halta sporthästar på Animal Health Trust i Newmarket. Hon går systematiskt igenom varje häst, ser dem trava upp för hand, gör böjprov och ser dem longerade.
– Men det allra viktigaste är att se dem ridna. Avvikelser i rörelserna som inte kan ses vid hand eller i lina, kommer fram då.

– När jag upptäckt en rörelsestörning kan jag gå vidare med lokalbedövning och sedan rids hästen igen.

Sue Dyson

En stjärna inom hästforskning 

Sue Dyson är forskare och chefveterinär vid ortopedkliniken på Animal Health Trust i Newmarket. Hon har publicerat över 240 vetenskapliga artiklar om hältor och bilddiagnostik och skrivit flera standardverk om hälta hos sporthästar.
Hon håller föreläsningar över hela världen och har hedrats med en rad utmärkelser, som att bli invald i Equine Research Hall of Fame 2016.

I Ridsport nr 12/2017 presenterades det etogram, en lista över beteenden som ett djur utför, som Sue Dyson har utarbetat kring ridna hästars ansiktsuttryck och vad betraktaren kan utläsa av det.
En ny studie som visar ett etogram för hela hästkroppen är precis godkänd och väntar på publicering.

Sue Dyson är en av världens mest välrenommerade hästveterinärer och forskare. Många hickade till inför titeln på hennes anförande vid den brittiska kongressen för hästveterinärer nyligen: ”Varför jag föredrar subjektiv bedömning av hälta”.

De flesta pratar om objektiv värdering av hälta i dag. Hur kan du säga att subjektiv värdering är bättre?
– Maskinerna är inte tillräckligt bra. Ett tränat mänskligt öga väger in fler aspekter och ser hur hela hästen rör sig. Många hästar är helt symmetriska när de visas för hand och när de longeras, men när de kommer under ryttare kan de visa hälta på väldigt många olika sätt. Jag upptäcker fler problem genom att se hästarna ridna, bland annat är de dubbelsidiga hältorna mycket tydligare under ryttare.

– Jag är mycket oroad över utvecklingen mot fler tekniska hjälpmedel och jag är inte ensam om att reagera mot all objektiv mätning av hälta.

P: 2017-22
Många hältor syns bara i vissa situationer. Därför är det viktigt att se hästen under ryttare, menar Sue Dyson. Foto: Animal Health Trust

Du har infört flera nyheter inom hältundersökning, som etogrammet – ett schema över hästens ansiktsmimik. Var du inte till freds med alla de sätt att mäta hälta som redan finns?
– Nej. För varmblod med stora rörelser kan tekniken bli missvisande.
– Om en häst till exempel inte klarar att göra galoppombyten på grund av att det just vid de kraven gör ont någonstans, kan en maskin inte utreda detta. När jag tittar på en sådan häst riden och bedömer den med hjälp av etogrammet, kan jag väga in hela hästens uppträdande. Mimiken tillsammans med andra sätt att visa obehag, som att utföra bytena fel eller göra motstånd, visar om den har ont och var.

Flera undersökningar har visat att även erfarna hästveterinärer har svårt att se vilket ben en häst är halt på, men du tycker ändå att det är bästa sättet?
– En sporthäst som inte fungerar fullt ut måste bedömas visuellt under ryttare. Veterinärerna får träna upp sig i detta. Ju mer teknik vi använder, desto mindre använder veterinärerna sina ögon och desto sämre tränade blir de. Det oroar mig verkligen.

Du har ridit fälttävlan och hoppning på högsta nivå. Har du hjälp av det?
– Absolut. Det händer att jag sitter upp på en del hästar. Känslan när de stelnar till i ryggen inför en viss rörelse säger mig mycket om var problemet kan sitta.

Att mäta hästars hälta

I detalj

  •  Lameness locator och Equigait, som är trådlösa sensorer som kan fästas på valfria ställen på hästens kropp och mäta rörelserna där.
  • Qualis, som innebär att markörer fästs på huvud, manke och kors. Rörelserna filmas och överförs till dator.
  •  Sedan tidigare finns röntgen, ultraljud, scintigrafi, MRI och CT/DT-skanner.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 120 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

69:- i månaden