Hästägartips
25 november 11:30
Ridsportplus

Forskningsnytt: Biverkningar hos EMS-hästar

ForskningAtt använda läkemedel för människor till hästar med EMS kan ge allvarliga biverkningar. Det kan du läsa i denna upplaga av Ingrid Andersson sammanställning av senaste forskningsnytt. Läs även om hur hönät påverkar tänderna, att det nu är enklare att hitta orsaken till headshaking och att bajs från friska hästar kan hjälpa föl med diarré.

Forskningsnytt: Biverkningar hos EMS-hästar
Foto: Istock

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

    På senare år har läkemedel som är utvecklade för diabetes hos människor, så kallade SGLT2-hämmare, börjat användas för svårbehandlade fall av EMS, ekvint metabolt syndrom. Hela tiden har det funnits en brasklapp om att eventuella biverkningar måste utredas. Nu har flera engelska veterinärer gått samman om en skrivelse till tidningen Veterinary Record, där de påtalar sina erfarenheter av biverkningarna av dessa mediciner. 

    Den allvarligaste biverkan gäller leverpåverkan med höga nivåer av fett i blodet, hyperlipemi. Tillståndet uppkommer av brist i energitillförseln och innebär att spjälkningen av fett inte fungerar normalt. Det är ett tillstånd som måste åtgärdas direkt för att inte bli livshotande.

    De undertecknande veterinärerna kommer från ledande veterinära kliniker som universitetssjukhuset i Edinburgh, Rossdale och universitetet i Liverpool. Deras rekommendation är att medicinen inte sätts in förrän andra sätt att försöka komma tillrätta med EMS har testats. De inledande rutinerna brukar vara successiv viktminskning, anpassad utfodring och ökad motion för att förbättra insulinkänsligheten.

    Källa: Potential adverse effects of SGLT2i in horses. Bettina Dunkel med flera.

    *****

    Enklare att hitta orsak till headshaking

    Vogelsdorf, Pferd Schuettelt Den Kopf
    Foto: Sabine Brose/Arnd.nl

    l  Engelska forskare kan nu mäta orsaken till att en häst är en headshaker genom att longera den i trav med en accelero-meter på grimma eller träns. En undersökning gjordes på 56 hästar, där vissa hade headshaking på grund av överstimulering av trigeminusnerven, några hade andra former av headshaking, några var frambenshalta och 16 var helt friska. Mätningarna visade tydliga skillnader mellan orsakerna till huvudets acceleration, vilket underlättar att säkerställa vilka hästar som har trigeminusnervproblem.

    Källa: Use of a poll-mounted accelerometer for quantification and characterization of equine trigeminal-mediated headshaking. Kirstie Pickles et al.

    *****

    Klippskär bör desinficeras

    Klippskär

    Utöver att skären till klippmaskinen bör rengöras och oljas regelbundet bör de dessutom desinficeras noga mellan klippning av olika hästar. Vid en undersökning fanns det flera olika bakteriearter på klippskären. 

    Källa: Är rengjorda klippskär för rakapparater kontaminerade? Sofie Kieri.

    *****

    3 sporter

    har bildat Racing Forward för att förbättra kvinnornas villkor: galopp, segling och motorsport.

    Källa: New group to study kit design with female focus. Horse & Hound.

    *****

    Fekal transplantation till föl med diarré

    Img_6147
    Foto: Ann-Sofi Hjärn

    l Det hör till det normala beteendet att föl äter av stoets avföring för att bygga upp sin tarmflora. Nu har forskare i Australien undersökt om det går att genom fekal mikrobiota-transplantation återskapa tarmfloran hos föl som har drabbats av diarré. Fölen som behandlades hade diarré och systemisk inflammation och var under sex månader. 19 föl fick avföring från friska donatorhästar en gång om dagen i tre dagar medan en kontrollgrupp fick elektrolytlösning. 

    Resultaten visar att avföringstransplantationen verkar vara en säker behandling för föl med diarré, att den leder till förbättring samt att tarmfloran berikas med välgörande bakterier.

    Källa: Effects of fecal microbiota transplantation on clinical outcomes and fecal microbiota of foals with diarrhea. Jillian Bell et al.  

    *****

    Inga tandproblem av hönät

    Hönät För Storbal Slowfeeder

    Två grupper av hästar studerades under två års tid. Båda grupperna fick hö i rundbal, för den ena gruppen var det packat i hönät, för den andra serverades det fritt. Efter halva tiden fick grupperna byta sätt som höet serverades på.

    Resultatet visar att hönät reducerade mängden hö som hästarna åt, utan att ge någon negativ påverkan på tänderna.

    Källa: Effect of hay nets on horse bodyweight, body condition score, hay usage, and dental health in mature adult horses. Michelle De Boer et al.

    *****

    Tre  sätt …

    … att göra stallperioden optimal:

    1. Kontakt med andra hästar. Kan ordnas genom att borttagande av galler/nät mellan boxarna eller att hästarna får ett ”snack-hål” i mellanväggen. Lösningen beror på vilken typ av hästar det handlar om.
    2. Tillräcklig boxyta för att hästen ska kunna röra sig och rulla sig. Välj strö som inte påverkar luftkvaliteten alltför negativt.
    3. Mycket grovfoder, helst fri tillgång, och många timmars utevistelse dagligen.

    Källa: How to keep stabled horses happy and healthy. Kieran O’Brian

    Den här artikeln publicerades först i Ridsport nr 19/2024.

    Så arbetar Ridsport

    Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

    BESTÄLL NU

    Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
    Hingstar Online

    Just nu 103 hingstar i vår databas

    Visa alla hingstar
    Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym