Veterinärt
19 augusti 2024 08:39

Forskningssvepet: Mockning minskar blodmasklarver

ForskningHur blir vi av med blodmasken? En studie vid SVA/SLU visar att mockning är bra, liksom harvning i slutet av betessäsongen och betesvila i minst ett år. I övrigt i denna upplaga av forskningsnytt finns fakta om naturljud i stallet, åksjuka, månblindhet och att en afrikansk växt kan ha effekt på kvarka.

Forskningssvepet: Mockning minskar blodmasklarver
Bästa sättet att hålla nere parasitmängden var att mocka betet två gånger i veckan på sommaren. Foto: Roland Thunholm

Hej, kul att du vill läsa artikeln!

Den tillhör Ridsport Plus - logga in, prenumerera eller köp artikeln för att läsa vidare.

Harvning på sommaren ingen hjälp mot parasiter

Studier vid SVA/SLU har undersökt både hur betet ska skötas för att minska antalet blodmasklarver och hur väl larverna övervintrar.

Bästa sättet att hålla nere parasitmängden var att mocka betet två gånger i veckan på sommaren, då det är snabb larvutveckling. 

Harvning som genomfördes i mitten av juni hade ingen effekt på larvantalet i juli till september. Det kan i stället vara bättre att harva i slutet av betessäsongen, på så sätt sprids parasitäggen ut från den skyddande träcken och kan ha sämre förutsättningar att övervintra.

När det gäller övervintring fanns ett visst antal blodmasklarver som var infektiösa även efter 17-18 månader. Det betyder att ett års betesvila kommer att minska parasittrycket kraftigt, men för att ett bete ska anses fritt från blodmasklarver krävs en viloperiod på två år.

Tillräckligt stor hage är också bra för att minska parasittrycket. Vid stor areal undviker hästarna att äta ratorna – områdena med högt obetat gräs – runt träckhögarna. Det är där de nyutvecklade larverna finns och dessa kan bara förflytta sig cirka två meter från träcken.

Källa: Utvärdering av beteshygienmetoder och övervintringsförmågan hos hästens blodmask: ett nordiskt perspektiv. Eva Osterman-Lind et al.

*****

Fågelsång
Fågelsång gör hästen lugn.

Naturljud i stallet

Vid ISES-konferensen i mars presenterades hur trivseln kan ökas för uppstallade hästar genom en positiv ljudkuliss. 

Tidigare har undersökts vilken verkan som olika slags musik har på hästar, när den spelas i stallmiljö. I denna studie användes bland annat ljud som skildrar natur: kvittrande fåglar, en lätt vind genom trädens löv och rinnande vatten. 

Dessa verkade få hästarna att slappna av och äta, i stället för att visa oro. Överlag var en period med bakgrundsljud positivt i stallet.

Källa: Improving welfare for stalled horses with selected nature sounds and music. Chloe Bolanos.

*****

Åksjuka hos häst

Hundar som blir åksjuka gnäller, kräks och flämtar. Även hästar kan visa tecken på åksjuka: de lutar sig mot väggen, saliverar, gödslar ofta och verkar oroliga. 

Lugnt framförande av transporten och att hästen har tillräckligt med utrymme för att balansera sig själv, kan hjälpa. Den behöver kunna bredda både fram- och bakben och höja huvudet.

Källa: Motion sickness, trailer loading troubles, and your norse. The Horse, maj -24.

*****

Horse Eye Infection. Conjunctivitis, Equine Recurrent Uveitis With Swollen Tearing Eyes
Infekterat öga. Foto: Istock

AI kan upptäcka månblindhet

Ett djupinlärningsverktyg, AI, har tränats i att upptäcka kronisk uveit (månblindhet), som är smärtsamt och ger allvarliga skador i ögat. Vid ett test på 40 foton av friska och sjuka hästögon, tolkade AI bilderna korrekt i 93 procent av fallen och kan bli ett stöd för diagnosticering framöver.

Källa: AI tool recognizes serious ocular disease in horses. Anna May et al.

*****

50% …

… av hingstens spermier måste vara normalutvecklade och rörliga, för att sperman ska räknas som frisk.

Källa: Improving equine fertility. The Horse, maj -24.

*****

Lovande försök med växt mot kvarka 

Biodiversity, Plant Inventory Mbizi Forest Reserve And Rukwa Reg
Combretum molle.

l I Afrika är en av de mest använda medicinalväxterna Combretum molle, ett pilliknande träd. Blad, bark och rötter används för att behandla allt från förstoppning till dysenteri. 

Nu har veterinärer vid två veterinärhögskolor i Etiopien undersökt om plantan kan vara verksam mot kvarka. I laboratoriemiljö testades extrakt från olika delar av plantan på material från kvarkainfekterade hästar och åsnor, och jämfördes med resultatet när penicillin användes i stället.

Försöket visar att dessa plantextrakt har signifikanta antibakteriella egenskaper, roten var till och med bättre än penicillin. Nu återstår att försöka förädla plantan till läkemedel.

Källa: Invitro antibacterial activity of bark, leaf and root extracts of combretum molle plant against streptococcus equi isolated from clinical cases of strangles in donkeys and horses. Ayechew Yetayeh Emiru et al.

*****

Tre  skäl…

… till att hästar presterar dåligt, enligt Tena Ursini, lärare i fysioterapi i USA:

  1. Någon medicinsk åkomma. Hälta är vanligast, följt av problem i luftvägarna, muskler eller mag/tarmkanalen samt neurologiska sjukdomar.
  2. Cystor i livmodern eller annorlunda beteende hos ston under brunst.
  3. Brist på kondition är ganska vanligt. Därutöver kommer det som är svårast att inse: att hästen eller ryttaren saknar talang och förutsättningar för uppgiften.

Källa: Causes of poor performance in the equine athlete. Veterinärkongressen i Orlando -24.

Den här artikeln publicerades först i Ridsport nr 10/2024.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 77 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

119:-/mån