Veterinärt
27 januari 10:52
Ridsportplus

Forskningssvepet: Om öroninflammation, stötvåg och balansfunktion

Ingrids insikterRidsports medarbetare Ingrid Andersson har samlat ihop några av de senaste forskningsnyheterna. Visste du att stötvågsterapi går att spåra, att allergi kan öka risken för öroninflammation eller vilka tre funktioner hästen behöver för att kunna hålla balansen? Missa inte hela listan.

Forskningssvepet: Om öroninflammation, stötvåg och balansfunktion
Symptom, prognos och behandling för öroninflammation hos häst var tema för studien. Bilden är tagen i ett annat sammanhang. Foto: Jeanette Flensburg

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

Allergi ökar risk för inflammation

Det är sällsynt med öroninflammation hos hästar, men det förekommer, framför allt på hästar som har allergiska hudbesvär. Symtomen är klåda runt öronen, fuktig eksem och sänkt öronhållning. Ibland är bara det ena örat drabbat, ibland båda.

I en svensk undersökning av åtta hästar med denna åkomma svarade alla bra på behandlingen bestående av daglig öronrengöring och örondroppar. Några fick återfall.

Fyra av hästarna hade haft symtom i flera månader innan hästägaren märkte något, så det är en sjukdom som är lätt att missa.

Fakta

Källförteckning:

Balancing act. Horse & Hound Vet Special

Otitis externa in eight horses – clinical signs, treatment and prognosis. E Odelros et al. Vet Dermatol, 2019.

Whip use in Equestrian Sports. Jane Williams och Kristin Spencer, ISES-2019.

Plant-produced chimeric virus-like particles – a new generation vaccine against African horse sickness. Rutkowska D A et al. BMC Vet Res 15, 2019.

Stötvågsterapi kan spåras

Stötvågsterapi används bland annat vid muskelömhet och senskador och har en tävlingskarens på tio dygn. En amerikansk forskare har funnit biomarkörer i blodprov som visar spår av stötvågsterapi upp till tre veckor efter behandling. På sikt kan detta bli en hjälp att finna hästar som har stötvågbehandlats för att dölja smärta, skriver Horsetalk.

Tobaksbaserat vaccin på gång mot afrikansk hästpest

Afrikansk hästpest förekommer mest i Sydafrika, men det har funnits fall i sydeuropa. Den har hittills aldrig rapporterats i Sverige. Sjukdomen har 95 procents dödlighet och sprids med svidknott.

Nu har forskare framställt ett vaccin, baserat på Nicotiana benthamiana, en tobaksbesläktad planta, som visar lovande resultat.

Spö används ofta fel

Användning av spö och piska är ett hett ämne inom all hästsport. Brittiska enkäter till hobby- och tävlingsryttare visar att dessa anser att spö endast ska användas av erfarna ryttare och som en hjälp i träningen. Ändå visade fördjupade frågor att ryttarna inte hade kunskap om hästars inlärningsförmåga och i vilka sammanhang spöet kunde vara till nytta.

En undersökning av 285 hoppekipage i lätt klass visade att ryttare som använde spö fick sämre resultat.
– Spöet används ofta med dålig tajming, till exempel samtidigt med hårt tryck i tyglarna, sammanfattade Kristin Spencer de brittiska undersökningarna.

Effekten av drivning av travhästar är på gång i en svensk studie.

Tre saker som krävs för att hästen ska hålla sin balans

En stillastående häst justerar viktfördelningen på varje ben genom minimala förändringar i muskelaktiviteten. Den omärkliga skiftningen går både framåt, bakåt och i sidled.
Synen spelar viktig roll för balansen. En häst med ögonbindel skiftar vikt oftare och mer synligt.
Under rörelse använder hästen hals och huvud för att hålla balansen.

Denna artikel publicerades första gången i Ridsport nummer 1/2020.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 100 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 122 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

59:- i månaden