Feta hästarHopphästar som fått extra vikt på 18 kilo landade närmare hindret och trampade igenom i kotan. Det konstaterades i ett forskningsprojekt kring övervikt hos tävlingshästar. Denna upplaga av forskningssvepet innehåller även nya rön om linjär bedömning, träckbehandling vid diarré och försöken att få fram ett vaccin mot sommareksem.
Forskningssvepet: Övervikt ger ökat syrebehov
Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.
Redan prenumerant?
Aldrig skapat ett digitalt konto?
Feta hästar är ett globalt problem
I en översikt av tidigare studier kring hästars vikt – alla raser och globalt – var 50 procent överviktiga, och mellan 15 och 30 procent klassades som feta. Även tävlingshästar ingick i underlaget, som analyserats av foderexperter i USA.
En av konsekvenserna för en överviktig, aktiv häst är att den behöver anstränga sig mer på grund av att den bär på extra kilon och påverkan på kroppen blir större. Tidigare forskning har visat att tio procent extra kroppsvikt ökar syrekonsumtionen med 15 procent och att även puls och kroppstemperatur ökar.
Hopphästar som fått extra vikt på 18 kilo landade närmare hindret och trampade igenom i kotan, vilket på sikt kan ge skador i senor och ligament.
Vid hullbedömning används oftast Henneke-skalan med poäng mellan 1 och 9, efter att olika delar på kroppen känts igenom. Varje poäng motsvarar mellan 11 och 22 kilo, så en häst som poängsätts till 7 (något överviktig) i stället för det ideala 5, kan bära på upp till 44 kilo extra.
Foderexperterna pekar på att ett av skälen till övervikt är att hästarna utfodras som om de arbetar hårt, när de i verkligheten endast får lätt motion.
Källa: Impacts of adiposity on exercise performance in horses. Shannon Pratt-Phillips et al.
* * * * *
Linjär beskrivning motsvarar framtida prestation
Resultatet vid den linjära beskrivning som används vid unghästbedömning av SWB har jämförts med de första årskullarnas tävlingsresultat. Det visar att det går att förutse lämpligheten för prestation, och att de poängsatta egenskaperna skiljer sig mellan hopp- och dressyrhästar.
För hopphästar var alla linjärt poängsatta hoppegenskaper av stor betydelse, samt vissa egenskaper associerade med exteriör och gångarter. För dressyrhästar var alla egenskaper förknippade med trav mycket viktiga, liksom flera egenskaper förknippade med exteriör och galopp. Medelpoäng var dock bättre än extrema sådana, för dressyrhästarna.
Källa: Phenotypic associations between linearly scored traits and sport performance in the Swedish Warmblood horse population. Sandra Bonow et al.
* * * * *
Blandat resultat för träckbehandling
Akut kolit ger kraftig diarré. Flera försök har gjorts att häva denna med fekal transplantation, uppslammad träck från en frisk häst. Resultatet var blandat jämfört med enbart traditionell behandling. Denna omfattar vätska och elektrolyter via intravenöst dropp och sondning samt inflammationsdämpande, kramplösande samt magsäcksskyddande mediciner.
Källa: In adult horses with diarrhoea, does faecal microbiota transplantation in addition to standard treatments improve the outcomes compared to standard treatments alone? Ellie Smith et al.
* * * * *
Miljövänligt i skogen
En hästdragen skogsmaskin genererar bara ett hälften så stort koldioxidutsläpp per hektar jämfört vad helmaskinella metoder med skogsmaskin gör. Hästens bränsle är konverterad solenergi – gräs och hö – och markpåverkan blir betydligt mindre med häst.
Källa: Hästsportens miljöarbete. Viljan finns – men också stora utmaningar. Susanna Hedenborg et al.
* * * * *
Långsamma steg mot vaccin
Flera projekt är i gång för att skapa ett vaccin mot sommareksem. I Schweiz pågår 14 kliniska försök med ett vaccin vars verkan innebär en blockering av de kemiska budbärare som triggar i gång överkänsligheten.
I Tyskland testas att använda salivprotein för att desensibilisera hästarnas system för de allergener som utlöser sommareksem.
I väntan på vaccin är det skydd mot svidknotten som gäller, samt noggrann hudvård. Fodertillskott med omega 3-fettsyror anses kunna minska den allergiska reaktionen.
Källa: Updates on treating IBH in horses. The Horse maj 2024.
* * * * *
Tre sätt …
…att minska hästsportens ekologiska hovavtryck:
- Samåk mer. Förbered inför utfasningen av diesel- och bensindrivna bilar som planeras under 2030-talet – den kommer även att gälla hästtransporter.
- Tänk resurssnålt. Ta vara på regnvattnet, övergå till förnybar energi och använd energisnåla lampor.
- Se över alla inköp: minska på onödig hästutrustning, undvik plastförpackningar och köp refill där det går. Källsortera och återvinn.
Källa: Addressing the environmental impact of horse sport. Ruth Dancer, White Griffin.
Så arbetar Ridsport
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.
Följ Ridsport på