Hästägartips
26 mars 08:48

Forskningssvepet: Se över hur terapihästarna mår

ForskningDet är inte säkert att hästar som används vid ridning för funktionsvarierade blir avtrubbade och lugna – de kan lika gärna blir extra känsliga. Det visar ett av de forskningsprojekt som tas upp i Forskningssvepet denna gång. Dessutom bland annat fakta om ögonskador, handskador vid ridning och tecken på tandproblem hos hästen.

Forskningssvepet: Se över hur terapihästarna mår
Foto: Istock

Hej, kul att du vill läsa artikeln!

Den tillhör Ridsport Plus - logga in, prenumerera eller köp artikeln för att läsa vidare.

Hästar som används inom hästunderstödd terapi får ofta stå ut med att bli klappade och borstade på samma ställe – gång på gång. I en fransk undersökning av 29 hästar (terapihästar, lektionshästar och privathästar) filmades hästarna medan de hanterades. Då framkom att elever med någon form av utvecklingsstörning gärna borstade hästarna på bakbenen, medan övriga i stället borstade dem på framdelen.

I en delstudie undersöktes hur känsliga olika hästar är för beröring och här deltog 60 hästar av samma kategorier som ovan. Terapihästarna visade sig vara de som var mest känsliga för beröring vid ett standardiserat test och inte alls så avtrubbade som forskarna hade trott.

– Vi trodde att terapihästarna skulle ha blivit mer toleranta, men i stället visar det här testet att hästarna kan bli mer känsliga och reaktiva på grund av hur de hanteras, säger forskningsledaren Martine Hausberger.

– Det är viktigt att noga ge akt på hur varje häst reagerar inom hästunderstödd terapi och ibland överväga andra sätt att utöva terapi än att alltid röra så mycket vid hästarna. 

Källa: Horses’ tactile reactivity differs according to the type of work: the example of equine-assisted intervention. Martine Hausberger et al.

*****

Handskador vanligare vid hantering än ridning

l Att skada händerna kan innebära ett stort avbräck i vardagen. En undersökning av hästrelaterade handskador har gjorts vid avdelningen för hand- och rekonstruktionskirurgi vid universitetssjukhuset i Hannover.

Hand med gips
Foto: Istock

Då framkom att även om handskador hos hästfolk bara var en liten andel av de akutfall man fått in, var de i jämförelse ofta allvarliga. Av totalt 39 patienter behövde 31 någon form av kirurgi. Över hälften av patienterna hade skadats när de ledde hästen, 13 hade fallit av och fem hade blivit bitna. Totalt stod alltså hanteringen av hästen för flest skador. 

”Använd handskar vid hantering av hästar och panikhakar på grimskaften”, uppmanar forskarna.

Källa: Equestrian-associated injuries of the hand: a retrospective analysis of injury mechanisms and patterns. Benedikt Ritter et al.

*****

Subtila tecken på tandproblem

Häst med bett
Foto: Istock

Hästar är bra på att maskera smärta, så ägaren måste vara observant. En häst som kontinuerligt rycker i bettet eller krånglar med det på annat sätt kan ha ett tandproblem som behöver åtgärdas. Andra tecken kan vara att hästen inte vill stödja på bettet utan försöker undvika det på alla vis, eller dåligt tuggat foder och näsflöde.

Källa: Dental pain and equine behavior. The Horse.

*****

Manken rörde sig mest

Sadelprovning
Foto: Roland Thunholm

I en undersökning av sadelns passform på stillastående häst respektive häst i rörelse, rörde sig manken mer än fyra gånger så mycket som de andra områdena längs ryggen som mättes. Det poängterar hur viktigt det är att sadeln har ordentlig frigång vid manken.

Källa: Shape change in the saddle region of the equine back during trot and walk. K P Smirnova et al.

*****

3 …

 framavlade problem

Hästar med överdrivet konkava huvuden kan få tänder som växer fel, uttorkade ögon och dåligt dränage i bihålorna.

Källa: Are we breeding for health or wealth? Horse & Hound

*****

Häst med flughuva
Foto: Istock

Flughuvor gav flest ögonskador

l En amerikansk enkät av stallmiljö kontra ögonskador visar att hästar som hölls på bete året om hade färre ögonskador än de som levde i en stall-och-hage-kombo. Sår på hornhinnan var den vanligaste skadan, 161 av de totalt 446 hästarna hade fått det.

Flest skador orsakades av flughuvor, framför allt hos de hästar som använde flughuva dygnet runt under lång tid. Om hästen kliar huvudet hårt mot frambenet kan nätet tryckas inåt och irritera ögat. 

Höstrån i ögat var ingen direkt skadeorsak i denna undersökning.

Källa: Relationship between stable management practices and ocular disease in horses. Claire Ludwig et al.

*****

Tre  sätt …

… att ge seniorhästen en bra ålderdom:

  1. Var öppen för att hästen börjar bli gammal och inte orkar med sina vanliga arbetsuppgifter, utan behöver nya.
  2. Notera uppförandet. Ett ändrat beteende kan vara en signal att den fysiska ansträngningen behöver trappas ner eller att hästen behöver stimulans av annat slag, som träning från marken.
  3. Försök att hitta aktiviteter som håller i gång hästen på lagom nivå och ger den ett värdigt liv även som lite äldre.

Källa: Ten ways to recognize when your senior horse needs a new job. www.myseniorhorse.com.

Den här artikeln publicerades först i Ridsport nr 2/2025.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

Hingstar Online

Just nu 78 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym