Sverige
25 januari 06:20
Ridsportplus

Försökte bota overkade hovar med naturmedicin – döms för djurplågeri

Dömd för brottHästarnas var så illa medfarna att de fick avlivas. Kvinnan hade då försökt lindra deras plågor med naturmedicin, men vare sig tillkallat hovslagare eller veterinär.

Försökte bota overkade hovar med naturmedicin – döms för djurplågeri
Hästarna led svårt. Arkivbild: Ann-Sofi Hjärn

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

En kvinna i Dalarna har dömts för djurplågeri. Kvinnan ska enligt domen ha utsatt två hästar för lidande i juli 2021 och viss tid dessförinnan. Hon ska ha underlåtit att verka eller sköta hästarnas hovar, vilket har medfört att båda hästarna haft mycket ont och sedermera behövt avlivas. Trots att hästarna uppvisat tecken på lidande och vårdbehov har kvinnan inte heller sett till att hästarna undersökts eller fått vård av veterinär.

Genom vittnesmål, fotografier och veterinärutlåtanden är det ställt utom tvivel att hästarna vari rejält sjuka och illa medfarna. Hovarna hade uppenbarligen inte verkats av någon kunnig person på flera månader. Hästarna led och svårt och hade gjort så en längre tid, vilket kvinnan borde ha varit medveten om, står det i tingsrättens bedömning.

Kvinnan har visserligen försökt bota hästarna och lindra deras plågor med hjälp av bland annat naturmedicin, men hon har inte tillkallat veterinär.

Mora tingsrätt skriver i domslutet att kvinnan begick gärningen med uppsåt eller av grov oaktsamhet. 

Kvinnan själv har medgivit att hästarna haft ”åkommor” men nekar till till brott och menar att hon varken haft uppsåt eller varit grovt oaktsam.

Påföljden är satt till 100 dagsböter à 50 kronor.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 93 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden