Sport
2 augusti 2022 18:58

Första hästarna på plats i Herning: ”Nu börjar det kännas verkligt”

Herning 2022Det första hästarna är på plats. De sista detaljerna ska fixas. Herning är redo för VM. "Det kommer att bli fantastisk sport," sa Jens Trabjerg, sportchef för VM, vid en presskonferens på tisdagens kväll.

Första hästarna på plats i Herning: ”Nu börjar det kännas verkligt”
Jens Trabjerg och Casper Cassøe intervjuades av pressansvariga Britt Carlsen. Foto: Herning 2022

För tre år sedan gick VM 2022 till danska Herning.

Det märks på biljettförsäljningen att Danmark är ett dressyrland. Jens Trabjerg.

Men förberedelserna började redan innan det med att skaffa partners, få ihop en organisation och lägga fram förslaget till Internationella Ridsportförbundet, FEI.

På tisdagens morgon anlände de första hästarna till VM-arenan.
– Nu börjar det kännas verkligt när de första hästarna kom in i stallarna. Och jag tror det blir en härlig känsla när första tävlingen börjar på lördag, sa mästerskapets operative chef Casper Cassøe vid en digital presskonferens på tisdagens kväll.

Fyra grenar

Årets VM blir lite annorlunda än de samlade World Equestrian Games, WEG, som debuterade i Stockholm 1990. Efter två gigantiska WEG 2014 och 2018 blir det nu ”bara” dressyr, hoppning, voltige och paradressyr i Herning. Distansritten har redan sina egna VM varje år. Fälttävlan och fyrspann har sina världsmästerskap i Italien i september.

Trots det bantade formatet väntas närmare 1 200 hästar till Herning. Alla ska inte gå mästerskap då det blir en del kringklasser också. Det är också utlovat en del kringarrangemang.
– Ett VM är stort på så många sätt men vårt fokus är på sporten till 200 procent, sa Casper Cassøe.
– Och det kommer bli fantastisk sport, sa mästerskapets sportchef sportchef Jens Trabjerg.

Samtidigt som de första hästarna har anlänt ordnar arrangören med de sista detaljerna inför mästerskapet.
– Underlaget är på plats. Det ser bra och testas nu av FEI, sa Jens Trabjerg.

Vana arrangörer

Både han och Casper Cassøe har mycket erfarenhet av att arrangera stora tävlingar. VM är ett samarrangemang av Danmarks ridsportförbund, Hernings kommun, Sport Event Denmark och företaget som arrangerar de årliga världscuptävlingarna i Herning.

Det finns fortfarande en del biljetter kvar att köpa.
– Det märks på biljettförsäljningen att Danmark är ett dressyrland, det är bara enstaka platser kvar till küren till exempel. Samma med hoppningens lagfinal. Annars finns det biljett till alla grenar, sa Jens Trabjerg.

 

När mästerskapet är avslutat om tolv dagar hoppas de båda att alla som har varit på plats åker hem med en känsla av att ha varit en del av något stort.

”Stor sport”

– Vi hoppas Herning 2022 blir ihågkommet som ett mästerskap med stor sport och fina erfarenheter för alla inblandade som ryttare, publik och våra fantastiska volontärer, sa Casper Cassøe.

VM I Herning börjar med lagtävlingen i dressyr på lördag och avslutas med den individuella hoppfinalen söndagen den 14 augusti.

Program, VM i Herning

SVT:s sändningstider

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 101 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden