Sverige
10 april 2020 06:20

Första hovslagarna examinerade i Skellefteå

NyexamineradeFem unga tjejer är nu redo att möta det skriande behovet av hovslagare i norra Sverige efter examen från yrkeshögskolan i Skellefteå. Det är första kullen som nu kan ansöka om den skyddade titeln "av Jordbruksverket godkänd hovslagare". "Att ta betalt för det jobb de gör är något vi propsar på, annars håller de inte", säger utbildningsledaren Elin Hannu.

Första hovslagarna examinerade i Skellefteå
Drygt 40 procent av utbildningen utgörs av praktik hos olika hovslagare. Foto: Patrick Degerman

Att det just är fem tjejer som tagit examen efter tre års intensiva och praktiska studier är något av tidens tecken med tanke på det växande intresset för yrket bland unga kvinnor. Utbildningsledaren på yrkeshögskolan i Skellefteå, Elin Hannu, är hippolog i grunden och började arbeta med hovslagarelever på Flyinge redan 2009.
– Det här är en högst ovetenskaplig observation, men då var det övervägande män och killar i de första klasserna. Några omgångar senare var det fifty-fifty och när jag slutade 2013 var majoriteten tjejer och kvinnor, säger hon.

Att det har tagit tid för tjejerna att komma ifatt männen tror Elin Hannu beror på att ridsporten i stort varit dominerad av män på grund av det militära arvet – och att hovslagaryrket härrör från smedyrket, även det mansdominerat.
– Det har varit en eftersläpning och jag tror också att många har upptäckt att man inte behöver vara stor och stark. I stället handlar det om att använda god teknik och ergonomi. Men visst är det en spännande arbetsställning och ett tungt jobb, säger Elin Hannu.

– Det är snarare en fördel att vara mindre och inte så lång, det ger i regel mindre skador. Men självklart gäller det att ta hand om sig och ha en god grundfysik, annars blir det tufft.

Gesäller-yh-skellefteå,-liggande
De nyligen godkända hovslagarna Evelina Markgren, Petra Berg, Tova Lundmark Nilzén och Lena Dahlbäck. Saknas på bilden gör Sandra Engström. Foto: Yrkeshögskolan i Skellefteå

– Vi propsar också på att de faktiskt ska ta betalt för det jobb de gör, så de inte behöver sko så många hästar per dag. Annars håller de inte. Då orkar de heller inte vara kvar och uppnå den där långa yrkesskickligheten som är så viktig. Träna rätt, äta rätt och inte ta på sig för mycket jobb – det är våra ledord.

3f4a2053
Elin Hannu. Foto: Tomas Westermark

Hur mycket jobb är lagom?
– Vi brukar rekommendera fem hästar per dag och att de även försöker hålla mer eller mindre vanliga kontorstider måndag till fredag – så att de också har ett liv utanför arbetet. Det är en viktig del mentalt för att de ska vilja fortsätta inom yrket, säger Elin Hannu.

Hovslagare är ännu så länge ingen skyddad titel, men mycket har gjorts för att standardisera lärlingssystemet och satsa på yrkeshögskolan samt integrera de två utbildningsspåren. Svenska Hovslagareföreningen är starkt pådrivande i sammanhanget och de har även granskat slutproven som de nya hovslagarna i Skellefteå har avlagt.

Målet är att få till en totalreglering av yrket liknande den som finns i Storbritannien, där hovslagare inte får sko utan en viss utbildning. Från och med 2025 kommer kravet för att kunna ansöka om titeln ”av Jordbruksverket godkänd hovslagare” att vara en treårig hovslagarutbildning på yrkeshögskola eller högskola, berättar Elin Hannu.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 101 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden