Veterinärt
17 april 2015 13:07
Ridsportplus

Första insatsen avgörande för frakturer

När tre erfarna kirurger berättade om vilka typer av frakturer hos häst som kan åtgärdas, var deras budskap glasklart: det är den första insatsen som görs av hemmaveterinären som är avgörande för prognosen.

Första insatsen avgörande för frakturer

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

    Igår avhölls årets remissveterinärmöte vid Evidensia Specialisthästsjukhuset Helsingborg, med över 50 privatpraktiserande veterinärer som intresserade åhörare. Ämnet var frakturer hos häst och vilka fall som kan åtgärdas, men framför allt hur veterinären ska agera vid första mötet med en häst med benbrott.

    – Även om frakturer är något som fältveterinären sällan träffar på, ofta högst en gång om året, gäller det att vara förberedd, sade Mads Kristoffersen, överveterinär kirurgi. Det är alltid en dramatisk situation med högt adrenalinpåslag hos både den drabbade hästen och ägaren.

    Till god beredskap hör framför allt två saker: att veta att tiden inte är avgörande vid frakturer – veterinären arbetar inte mot klockan – och att ha utrustning för att lägga ett korrekt stödjande bandage, så att de fall som har en chans att opereras kan forslas till djursjukhus.

    –  En grundläggande undersökning av hela hästen är enormt viktig. Hästen kan ha fler skador som gör fallet hopplöst från början och då ska den inte behöva transporteras i onödan.
    – Inför transport är ett stabilt bandage det viktigaste av allt. Även om hästen inte belastar det skadade benet fullt ut, kommer den att behöva luta tån mot golvet för att kunna hålla balansen och då måste bandaget hålla benet fixerat i rätt läge. Vi ser många fall där transporten av hästen har förvärrat skadan, eftersom bandaget inte varit tillräckligt stabiliserande.

    Även om hästägaren säkert har känslan av att det handlar om att få iväg hästen så snabbt som möjligt, gäller faktiskt det motsatta: det är bättre att lägga tid på en mycket grundlig undersökning, rådslag med en kirurg, bra bandage och försiktig körning.
    – Det är inte bråttom att köra hästen hit, vi sätter sällan igång några frakturoperationer mitt i natten, utan det får oftast vänta till dagen därpå. Däremot finns vi alltid tillgängliga för att ge råd per telefon, det går alltid att nå någon av våra kirurger för konsultation om hur fallet ska bedömas och hur man ska gå vidare.

    Förutom Mads Kristoffersen var det chefveterinären i kirurgi Casper Lindegaard och den franske kirurgen Fabrice Rossignol, veterinärkliniken Grosbois, som delade med sig av sina erfarenheter. Den senare tillhör de mest kunniga på området, han utför över 100 frakturoperationer om året.

    En mer utförlig artikel om frakturer hos häst kommer i pappersupplagan av Ridsport längre fram.

    Så arbetar Ridsport

    Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

    BESTÄLL NU

    Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
    Hingstar Online

    Just nu 99 hingstar i vår databas

    Visa alla hingstar
    Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

    Ridsport digital

    99:- i månaden