Veterinärt
22 september 2020 06:20

Förtjänstmedalj till Marie Rhodin

FörtjänstteckenVeterinären Marie Rhodin belönas nu med SLU:s förtjänstmedalj i silver för sin framgångsrika forskning inom klinisk ortopedi. "Kan en häst röra sig asymmetriskt utan att ha ont?" Det är en av de frågor som hon ställer i sin forskning.

Förtjänstmedalj till Marie Rhodin
Marie Rhodin undervisar både veterinär - och hippologstudenter. Foto: Viktor Wrange/SLU

Varje år delar Sveriges lantbruksuniversitet, SLU, ut medaljer till personer som gjort förtjänstfulla insatser. Nu har årets mottagare utsetts. Förtjänstmedaljen i silver går till universitetslektorn och veterinären Marie Rhodin, som belönas för ”en framgångsrik forskning inriktad på klinisk ortopedi samt samspelet mellan häst och ryttare”.

Forskningen har varit mycket framgångsrik och bidrar med stor nytta inom svensk och internationell veterinärmedicin och hästsport.

”Vi har idag kunskap samt teknik för att mäta symmetrin i hästars rörelsemönster och när en häst blir halt får den ett asymmetriskt rörelsemönster. Förmågan att mäta hältor på ett enkelt sätt gör att vi nu har en fantastisk möjlighet att bedriva ortopedisk forskning och börja besvara många av de frågor som rör hästens hälsa. Hur är asymmetri och smärta kopplat till varandra? Kan en häst röra sig asymmetriskt utan att ha ont? Kan asymmetrier vara medfödda eller uppstår de i samband med träning?” Så lyder Marie Rhodins presentation på SLU:s hemsida.

Medaljerna kommer att delas ut i Uppsala den 11 december.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 95 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

79:- i månaden