Sverige
17 maj 16:39
Ridsportplus

Fortsätter med hästverksamhet trots förbud

BristfälligtTrots upprepade påstötningar om vanvårdade djur och återkallat tillstånd fortsätter hästverksamheten på en gård i Mellansverige som om ingenting har hänt. Nu har länsstyrelsen fattat ännu ett beslut om att verksamheten måste upphöra, annars utgår vite.

Fortsätter med hästverksamhet trots förbud
Verksamheten fortsätter som vanligt, trots länsstyrelsens beslut. (Bilden har inget samband med artikeln i övrigt.) Foto: Susanne Högdahl

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

Häst- och djurverksamheten på en gård i Mellansverige har fått upprepade påstötningar i flera år gällande allt från allvarliga brister i djurhållningen till överskridande av antalet tillåtna djur. Länsstyrelsen har även dragit in tillståndet för verksamheten, men trots det fortgår ridaktiviteterna som om ingenting hade hänt.

Nu har länsstyrelsen beslutat om ett föreläggande där den ansvariga för verksamheten måste upphöra med att bedriva tillståndspliktig hästverksamhet. Sker inte detta utgår vite.

Ständigt nya brister

Kvinnan bakom verksamheten beviljades tillstånd för att bedriva ridskoleverksamhet och för förvaring och utfodring av 15 hästar 2016. Sedan dess har länsstyrelsen utrett ett antal ärenden gällande anmälningar om bristande djurhållning. Vid kontroll har ett en mängd brister av varierande allvar konstaterats och påpekats, men flera har kvarstått eller upprepats och nya brister har tillkommit.

Bristerna har främst handlat om hästar, får och kaniner. Vid en kontroll var fåren kraftigt avmagrade och ett döende årslamm påträffades som enligt obduktionen svultit ihjäl.

Med anledning av de allvarliga bristerna övervägde länsstyrelsen att förbjuda kvinnan att hålla djur. Utredningen resulterade dock vid tillfället inte i djurförbud. Kvinnan förelades istället om åtgärder för fortsatt djurhållning samt begränsning av antalet djur. Gränsen gick vid 12 hästar. Samtidigt återkallade länsstyrelsen hennes tillstånd för hästverksamhet. Verksamheten fortsatte dock som vanligt samtidigt som nya ansökningar om att bedriva verksamhet och höja gränsen för antalet hästar skickades in.

Kvinnans synpunkter

Ansökningarna har avslagits, senast i juni förra året, då kvinnan inte bedömts vara lämplig att bedriva tillståndspliktig verksamhet med hästar. Senast i mars kom kvinnan återigen in med en förnyad ansökan som är under handläggning. Detta samtidigt som kvinnan nu alltså fått ett föreläggande om att upphöra med att bedriva tillståndspliktig hästverksamhet.

Kvinnan i fråga menar att verksamheten har fortsatt för att hon ska kunna finansiera de åtgärdspunkter som kommit upp i samband med länsstyrelsens kontroller, samt för löpande reparationer.

Länsstyrelsens beslut är förenat med ett löpande vite om 40 000 kronor per månad som beslutet inte följs, från och med fyra veckor efter delgivning. Beslutet är daterat den 2 maj.

Senast för någon dag sedan uppdaterades verksamhetens Facebooksida med information om de närmaste veckornas ridaktiviteter.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 95 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

79:- i månaden