Avelsnyheter
14 mars 2018 09:49

Från auktionsköp till godkänd hingst

PrestationshingstNär Camilla Andersson visade sin hingst Cornus Z på bruksprovet 2015 blev det nej. Nu har hingstens hemmaförbund godkänt honom på livstid.

Från auktionsköp till godkänd hingst
Cornus Z och Erika Lickhammer på Elmia hösten 2017. Foto: Roland Thunholm

Camilla Andersson, hästägare till Paris (SWB f -07 e Armitage-Pentagon, uppf Elly Hansson), som rids av Erika Lickhammer, har äntligen fått sin hingst Cornus Z godkänd. På unghäst-VM i hoppning 2012 köpte hon Cornus Z (Zang f -12 e Castelino vd Helle-Coriano-Calato)för 7000 euro på fölauktionen Z Quality Auction i Zangersheide. Sedan dess har Camilla trott på sin hingst som hon själv utbildat och tränat under större delen av hans karriär.
– Jag vet hur Paris kändes som unghäst och Cornus är en ännu bättre häst, menar Camilla Andersson.

180214 Cornus Z Camilla Andersson Mg_8736
Cornus Z och Camilla Andersson Foto: Privat

Under bruksprovet 2015 visade Carl-Walter Fox upp Cornus Z . De gick inte vidare till Fas II men Camilla valde att ta kvartssamtal.
– Hade vi satsat så mycket fram till dess kändes det värt att fortsätta för att få en full avelsvärdering av Cornus Z, menar Camilla.
– Det verkade inte som om hans upphämtning gjorde någon skillnad för AVN, konstaterar Camilla.
Trots lovord från testryttarna och fin hoppning sista dagen blev det inget godkännande i SWB. Camilla Andersson fick istället Cornus Z upptagen som hingst i Anglo European Studbook, A.E.S, och det innebär att hon själv och några intresserade kunde betäcka och registrera fölen i förbundet. Hingstens hemmaförbund Zangersheide ryckte i honom redan då för ett godkännande.
Permanent godkännande gavs av Zangersheides förbund efter att hingsten deltagit i unghäst-VM 2017 med Erika Lickhammer i sadeln. Där gjorde hingsten två felfria rundor i grundomgångarna och tog sig till final.

180214 Cornus Z Camilla Andersson Img_8738
Cornus Z intyg från Zangersheide till Camilla Andersson Foto: Privat


– Jag behövde inte ens åka ner en gång till för att visa upp honom, hans meriter och utveckling räckte för dem för godkännande. Jag är så glad och har en sådan passion för mina hästar. Det känns viktigt att visa att det kan gå vägen även om det inte fungerade på svenskt bruksprov i första försöket. Nu kan Cornus verka på ett-sto-licens och de som vill kan registrera i SWB, det är så mycket enklare för alla, menar Camilla.

Erika Lickhammer-cornus Z 1 2017 Rt
Cornus Z och Erika Lickhammer på Elmia hösten 2017. Foto: Roland Thunholm

 

Vad är då nästa steg för Cornus Z på tävlingsbanorna?
– Jag lämnar honom på Markne Academy hos Pether Markne och så ska Hedda Wallin få rida honom och ta honom vidare under det här året. Det blir en bra erfarenhet för henne och Cornus är en så lugn hingst. Jag har haft honom i vanliga inackorderingstall utan problem. Avelsdelen kommer att skötas via Blädde Gård som lärde honom att hoppa på bocken redan 2015, berättar Camilla.

Stammässigt står Cornus Z högt i blod med en förädlingsgrad på 48,63 procent tack vare Ladykiller xx i fjärde och femte led samt Rantzau xx.  Han är  linjeavlad (6,57 ) på Landgraf I och Capitol I i tredje led hos fadern och i fjärde på mödernet samt en del dubbelt Cor de la Bryere. Fadern Castelino van de Heller tävlade på 1,60-nivå med Dirk Demeersman för Belgien. Mödernet har flera prestationer, mormor är elit i KWPN och modern Urianne har en yngre halvbror For Serrano SR som går internationell hoppning. Cornus har två halvsyskon som tävlar internationellt. 

 

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 120 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

69:- i månaden