Hoppning
15 september 12:28

Från katastrof till UVM för Bollerups talang

Unghäst-VMHon andades inte när hon föddes, hade problem med fostervatten i lungorna lång tid efter födseln och var skadedrabbad under unghäståren. Nu är Bollerup Catastrof en av två uppfödningar på lantbruksinstitutet som ska gå UVM i hoppning. "Vi är så stolta, både över vårt stuteri och alla våra medarbetare i stallet," säger skolans vd Simon Blixt.

Från katastrof till UVM för Bollerups talang
Bollerup Catastrof och hennes beridare Örjan Larsson laddar nu för unghäst-VM. Foto: Rebecca Wallin

Bollerups Lantbruksinstitut har hela två egna uppfödningar med på årets unghäst-VM i hoppning. Det handlar om Bollerup Catastrof (SWB sto f 2018 e Crusader Ice-Coriall, uppf/äg Bollerups Lantbruksinstitut) och Bollerup Connect (SWB val f 2017 e Comfortuna VDL-Al Cantino, uppf/äg Bollerups Lantbruksinstitut).

Båda hästarna ska ridas av Bollerups beridare Örjan Larsson på mästerskapet i Lanaken, Belgien.
– Vi är så stolta, både över vårt stuteri och alla våra medarbetare i stallet. Men även över våra elever som har varit med och tagit hand om både Catastrof och Connect fram till 3 års ålder, säger skolans vd Simon Blixt i ett pressmeddelande.

Han berättar vidare om de dramatiska händelserna i Catastrofs liv. Stoet föddes under dramatiska former sommaren 2018 och hade det inte varit för fölningsansvariga Anette Isaksson och Örjan Larsson hade fölet förmodligen inte överlevt.

Kvar i fosterhinnorna

Anette Isaksson hade stuteriet för dagen men såg i stallets övervakningskamera att Camomill, som fölets mamma heter, hade börjat föla och ringde då beridaren som hon visste var kvar på Bollerup. När han kom till boxen var fölet redan ute, men låg kvar i sina fosterhinnor utan andning och utan puls.

Örjan Larsson Bollerup Catastrof
Örjan Larsson på Bollerup Catastrof. Foto: Kim C Lundin
Örjan-larsson-bollerup-connect-1-211007-rt
Örjan Larsson och Bollerup Connect. Foto: Roland Thunholm

Örjan Larsson gjorde instinktivt hjärt- och lungräddning på fölet som plötsligt drog efter andan. Men faran var långt ifrån över. Fölet hade lungorna fulla av fostervatten och behandlades med antibiotika och astmamedicin under en längre tid Därefter följde en allvarlig sparkskada på benet och ytterligare en ögonskada. Stoet har engagerat både personal och elever under sina unga år, innan hon vid jul 2019 friskförklarades med helt läkta lungor.

– Att hon är med till UVM är inget annat än ett litet mirakel, säger Simon Blixt.

UVM rids den den 20-24 september.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 93 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden