Hoppning
21 november 2021 16:25
Ridsportplus

Från SM-guld till Friends för Philip Svitzer

MästerskapHan har legat i vinnarhålet från början till slut i unga ryttarnas SM. På söndagen tog Philip Svitzer YRSM-guld och nu väntar nästa utmaning i Friends Arena. "Kan inte bli bättre uppladdning än så här," säger 19-åringen.

Från SM-guld till Friends för Philip Svitzer
Han har flera SM-guld från ponnytiden - men söndagens YRSM-guld är det första på häst för Philip Svitzer. Foto: Roland Thunholm

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

Visst har han SM-guld sedan tidigare – hela fem från ponnytiden. Och nu finns också det efterlängtade SM-guldet på häst efter att Philip Svitzer, Helsingborgs Fältrittklubb, och hans EM-häst Alida Nike (SWB sto f 2010 e Ustinov-N-Aldato, uppf Stall Nytorp, äg Lena Svitzer) vann söndagens final för unga ryttare på Strömsholm.

Vi ser nog inte mycket ut för världen när vi kommer in på framhoppningsbanan. Philip Svitzer.

– Jag har känt att min häst har kämpat på riktigt bra ett tag nu, hon har gått mycket stort och svårt i år, säger 19-åringen som gör sitt första år som young rider.

Sedan han tog studenten i våras är det hästar på heltid, även om han har minskat ner antalet egna till de två som nämns här och i stället rider mycket hästar åt andra.

Han har varit i topp hela mästerskapet och efter första dagen ledde han med sin andra häst, Exclusief, som har kommit tillbaka efter en buköppning 2019.

Åker till Friends

– Jag tog silver med honom på JSM förra året, men valde Alida till finalen nu och det var ju rätt. Hon har vilat sedan EM och nu ska hon åka vidare till Friends, säger Philip Svitzer som bor utanför Helsingborg och nu stannar på Strömsholm tills det är dags att åka till Friends Arena och höstfinalen i Arena Youth Tour.

– Det kan inte bli bättre uppladdning än så här. Jag har tävlat på Friends tre gånger med ponny och det är alltid speciellt.

Philip Svitzer-alida Nike 5 211121 Rt
Philip Svitze och Alida Nike över 1,45-banan i unga ryttarnas SM-final. Foto: Roland Thunholm

Ryttaren tog över den lilla Alida Nike från sin bror i början av 2020 men häst och ryttare har redan blivit ett starkt team.
– Vi litar på varandra till 100 procent. Hon är en oglamorös katt och vi ser nog inte mycket ut för världen när vi kommer in på framhoppningsbanan.

Silver och brons

Hallands Equestrians Ridsportförenings Viktor Edvinsson tog silver med Wyclef Jean och YRSM-bronset gick till Selma Hammarström/Seed, Österlens Ridklubb.

Resultat, YRSM

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 84 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden