Avelsnyheter
17 mars 20:31
Ridsportplus

Fransk avelslegend slutar

KapitelslutEn av Europas främsta avelsprofiler har beslutat att gå i pension, och säljer sitt berömda stuteri i Normandie, Haras de Brullemail.

Fransk avelslegend slutar
Jaguar Mail och Peter Eriksson vid OS 2008. Foto: Roland Thunholm

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

  Det är Bernard Le Courtois, uppfödare, hingstägare och tidigare ordförande för den franska stamboken Selle Francais (världsetta för hoppstamböcker 2023). Bland hans uppfödningar märks Katchina Mail, som tog VM-silver 2010, hennes bror Jaguar Mail (båda u Elvira Mail e Laudanum xx-Alme’), och Ornella Mail e Lando, som vann Falsterboderbyt 2011. Laudanum xx var ett av Courtois första avelsprojekt på 80-talet; fullblodshingsten tävlade framgångsrikt internationellt med Pierre Durand och Courtois lanserade honom för avel genom att bilda ett ägarsyndikat.

  Jaguar Mail var i OS-final i Hongkong 2008 med Peter Eriksson och har sedan blivit världsetta som fälttävlansförärvare. Courtois har flera beröringspunkter med Sverige, förutom hingstsamarbetet med Flyinge då Quite Easy 958 gick till honom i Frankrike. Hans uppfödning Chapultec La Silla ex Fergar Mail (helbror med Elvira Mail) är far till Maria Gretzers hingst Singular La Silla, och han värvade Emma Westers Iowa 960 till Frankrike för avel. Courtois har generellt främjat tävlande hingstar, och kritiserat användandet av BLUP i sporthästavel. Han gick i bräschen för att öppna den franska stamboken för utländska hingstar.

  Courtois beskriver att se OS-finalen i Hongkong som en höjdpunkt under hans karriär, genom Jaguar Mails finalplats. Förutom egna uppfödningar har han också varit avelsrådgivare bakom en rad topphästar, inklusive Steve Guerdats Jalisca Solier, som tog lagbrons där.

  Courtois är också känd för att vara den som fick hem Baloubet du Rouets farfar Alme’ Z till Frankrike från Zangersheide. Beskedet att han slutar kom mycket plötsligt under det franska Bruksprovet för hingstar i början av mars.

  – Folk var alldeles chockade och jag fick hundratals sms, säger Courtois till Studforlife.

  – Jag hade först tänkt fortsätta i fyra-fem år till. Men sedan kände jag till slut att nu är rätt tid, jag vill inte hålla på för länge. Men det var ett mycket svårt beslut, säger Courtois till hemsidan Studforlife.

  Hans stuteri Brullemail är en 1700-talsherrgård med vidsträckta hagmarker nära det tidigare statsstuteriet Haras du Pin. När han köpte det för ca 40 år sedan var huset nära nog en ruin, som sedan renoverats. Han beskriver försäljningen av gården som ”hjärtekrossande”, men att det är hans pensionsförsäkring. Han slutar inte helt med hästar, utan behåller en handfull pensionärer, inklusive Katchina Mail.

  Så arbetar Ridsport

  Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

  BESTÄLL NU

  Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
  Hingstar Online

  Just nu 102 hingstar i vår databas

  Visa alla hingstar
  Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

  Ridsport digital

  99:- i månaden