Nyheter
23 april 2018 06:00

Fredrik Persson bland topp-10 i Holland

InternationelltFredrik Persson var i topp-10 i fyrspannsklassen och Karin Söderqvist femtonde ekipage i enbetsklassen. Körtävlingarna i Kronenberg i Holland blev en bra genomkörare för de svenska kuskarna inför en utesäsong som nu är igång på allvar.

Fredrik Persson bland topp-10 i Holland
Fredrik Persson satsar på nytt spann. Foto: Roland Thunholm

Till Kronenberg åkte förutom Fredrik Persson och  Karin Söderqvist , även Johan Herner, Camilla Lind, Catharina Eneroth och Axel Olin.

Det började inte så bra. Johan Herners brune valack O’man gick inte igenom vet-checken och därmed fick Johan vara åskådare och påhejare den här gången.

I enbetens inledande dressyr var Karin Söderqvist och fine Lukas sjua. Ett mycket bra resultat i en klass som mönstrade 68 ekipage. Men återigen kan man fundera både en och två gånger hur en dressyrdomare egentligen tänker och fungerar. Karins insats på dressyrbanan bedömdes väldigt olika, en domare ville ha henne på plats nummer 28, en annan som trea i det tuffa startfältet.

Även Catharina Eneroth med Cynthia fick känna på det här, hon blev 24:a i dressyren men en av domarna ville ha henne på plats 38. Svenskarna var inte de enda som drabbades av denna något märkliga bedömningen, nästan alla startande åkte någon sorts berg-och-dalbana i domarprotokollen. Camilla Lind delade plats nummer 47 med belgaren Fredrik Jans.

Nytt spann

Fredrik Persson, som i år helsatsar på ett nytt spann, gick in på en åttonde plats i dressyren, på 53,51. Upp i ledning tog sig Bram Chardon, Holland, med 44,77. Med det la han bland andra Koos de Ronde, Theo Timmerman och inte minst pappa, Ijsbrand Chardon bakom sig. Axel Olin var tjugonde man med 62,41.

Dag två i ett sommarvarmt Kronenberg skulle enbeten ut i maratonterrängen medan spannen körde sin precisionskörning. Karin Söderqvist och Lukas fortsatte att vara bäst i det svenska enbetsgänget även i maraton. Det blev plats 21 till slut, Catharina och Camilla följdes åt på plats 45 respektive plats 46.

Fjärde bästa tid

När fyrspannen gick ut i terrängen på söndagen hade de alltså redan klarat av sin konbana där Fredrik inte petade ner några bollar med fick tidsfel och där Axel Olin petade fyra men hade bättre tid än Fredrik. Hade bollarna stannat där det var meningen att de skulle vara hade Axel haft ett bättre utgångsläge inför terrängen.

Fredrik inledde sin maratonrunda med att få fjärde bästa tiden i första hindret och i mål blev han åttonde man, knappt slagen av Frankrikes Anthony Horde och Hollands Theo Timmerman. Vann gjorde återigen Bram Chardon och Axel Olin blev tjugonde man i mål med sjunde bästa tiden på sista hindret.

Med detta var spannen klara, Bram Chardon oslagbar i toppen men Fredrik nia totalt, inte alls dumt så här tidigt på säsongen. Det lovar gott inför fortsättningen.

Bland enbeten blev alltså Karin Söderqvist bäst i svenskgänget på en femtonde plats Catharina Eneroth nummer 30 och Camilla Lind nummer 49. Alla tre svenska kuskarna kan ju mycket bättre än så, det har vi sett förut, så visst var det en bra start detta VM-år. VM ska dessutom gå just här i Kronenberg.

 

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 93 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden