Körning
23 november 2017 14:58

Fredrik Persson laddar för Friends

Världscupen Fredrik Persson laddar för Friends och framtiden. I det skånska vinterregnet, på leriga markvägar travar hans erfarna fyrspann på så långt ifrån jubel, glamour och festpublik som det bara är möjligt. Men snart är de tillbaka i hetluften, Fredrik fick ett wild card till fyrspannens egen världscup i Stockholm.

Fredrik Persson laddar för Friends
Råkallt och regn - så kan vardagen se ut för en fyrspannskusk i Skåne, men hästarna är på hugget. Foto: Eva Österlund

Det blev ganska tyst om det svenska fyrspannen efter Europamästerskapet. Förväntningarna på Fredrik, Axel Olin och Johan Dengg var skyhöga och det pratades mycket medaljer innan kuskarna gav sig ut på de olika EM-banorna. Nu blev det inte riktigt så och EM är historia. Fredrik blickar framåt, dags att sätta nya mål.
– Få ihop ett riktigt bra spann är ett av mina främsta mål, säger Fredrik.
– Jag letar hästar hela tiden, både här hemma och utomlands. Var nere och kollade under par-VM och har även gjort en runda i Ungern.

Hemma i stallet på Stenshill utanför Flyinge finns redan nya aspiranter men Fredrik ligger lite lågt med dem ännu. De ska testas och kollas innan de går in i verksamheten på allvar.
– Sedan har jag fått två av mina hästar som skadades den här säsongen helt friskförklarade och det känns väldigt bra.

Inget VM i sikte
Något världsmästerskap för den svenska fyrspannstrion blir det dock inte.
– Vi måste ju prestera riktigt bra för att få åka, fortsätter Fredrik Persson.
– Och det har vi inte gjort så här långt. Skulle vi prestera på topp under våren så kanske förbundet ändrar beslutet, vem vet?

Fredrikpersson2_evaosterlund
Fredrik Persson, snart på vägs till Friends och världscupen i Stockholm. Foto: Eva Österlund

Det kostar ju en del att ta ett fyrspannslag till USA. Han verkar inte speciellt deppad över att missa ett VM. Fokus för Fredrik ligger framåt, förbi en enda tävling även om det är ett stort mästerskap. Det är hästarna, det är förändringar i teamet, det är sponsorerna, det är träningen.
– Jag fortsätter samarbetet med Mischa Freund, han kommer hit och jag åker till honom. När han är i Sverige är andra kuskar välkomna att hänga på träningen, vi startar i januari.

”Tufft startfält”
Men först alltså den populära inomhuskörningen i Stockholm. Warm up-klass på fredagen och sedan allvar på söndagen.
– Det är ett tufft startfält, säger Fredrik, med bland andra Boyd Exell och Eduoard Simonet, men det ska bli fantastiskt roligt att köra där.

Fredrikperssonfb_evaosterlund
Fredrik Persson har precis avslutat lite konkörning i ridhuset. Foto: Eva Österlund

Fredrik tar med sig sina EM-hästar till Friends, de är på hugget efter en ganska lugn höst. Nu vill de se något annat än skånsk regnvinter.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 120 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

69:- i månaden