Distansritt
30 september 2018 20:14

Fyra distansritter på en dag

Unghäst-VMPå lördagen avgjordes tre internationella distansritter i Europa med flera bra svenska resultat, samt årets sista nationella eller regionala distansritt i Sverige. Det blev två svenska segrar i Danmark, och på Unghäst-VM för 7-åringar i Slovakien levererade de bägge svenska ekipagen.

Fyra distansritter på en dag
MM Zcapa och Helena Wikström visade talang på Unghäst-VM i distansritt för 7-åringar i Slovakien (Arkivbild från Unghästfinalen i Sverige 2017.). Foto: Ulf Lonäs

Unghäst-VM

Samorin, 26 km söder om huvudstaden Bratislava i Slovakien har på bara några år etablerat sig som en stor, modern och viktig europeisk tävlingsplats i internationell distansritt. Vid floden Donau´s strand har den distansrittstävlande entreprenören, främst med bankverksamhet, Mario Hoffman (deltog på WEG i Tryon, USA) byggt upp en multianläggning för hästsport och ridsport som invigdes 2014. Där finns en galoppbana på 1600 meter, flera hopp- och dressyrbanor, läktare. ridhus, stallar, hotell och restauranger. Och det är bara 100 km till Wien i Österrike där det finns ett stort modernt hästsjukhus.

Arenan i Samorin har redan genomfört både VM och EM i distansritt, och man fick också WEG 2022 av FEI men har hoppat av den tävlingen. I helgen var det dags för Unghäst-VM CEI 120 km för 7-åriga hästar i distansritt med 47 startande från över 15 nationer varav två svenska ekipage.

Banan på 120 km är ganska flack och anses därmed snabb, läs mycket galopp på ofta ganska hårt underlag, och går till stor del längs Donaus strand upp mot Bratislava innan den vänder tillbaka. De två svenska ekipagen MM Zcapa ox/Helena Wikström och FF Lawrence ox/Annelie Ohlén, undvek startrusningen i täten men öppnade ändå bra på 17,192 km/tim respektive 16,1 för Lawrence. Båda ryttarna hade inte som främsta mål att ta en pallplats utan främst ge unghästarna rutin och resvana och mäta sig med den 7-åriga europaeliten i distansritt.

Zcapa var den lite starkare och snabbare av de två under hela loppet, men även Lawrence klarade att öka lite på sista sträckans 18 km. För Zcapa till 19,942 km/tim  och för Lawrence till 17,9 km/tim. Gelny och Mohamed Ahmed Hassan Al Abbar, UAE, vann på 22,3 km/tim. Fram till vetgate 3 efter 102 km snittade de båda på 21 till 22 km/tim vilket kan anses vara nästan på gränsen för den här banan och för en unghäst. Men sista 18 km drog de båda på i 28,997 km/tim och segermarginalen till tvåan blev bara 10 sekunder och 22,3 km/tim full distans.

Hingsten MM Zcapa landade på plats 18 av 33 godkända i mål och 1 timme 11 minuter bakom segraren med 18,3 km/tim full distans. Jämfört med Lawrence hade han med totalt 460 km minst rutin, och med 1,54 till 2,22 minuter snabbare återhämtning in till puls i vetgate med 52 i puls i näst sista vetgate. Zcapa visade på Unghästfinalen för 6-åringar i Sverige 2017 att han var en talang i distansritt när han kom trea med goda vitsord från domaren och fick 13 poäng av 16 möjliga. På Nordisk Baltiska Mästerskapet 120 km i Finland i juni var han millimeterslagen till bronset.

Med tre SM-guld och åtta genomförda 160 km var Annelie Ohlén den mest rutinerade ryttaren av de två. Säkert var det en rätt bedömning att göra sitt eget lopp speciellt som Annelie hade tävlingserfarenhet av banan i Samorin. FF Lawrence landade på plats 23 på 17,0 km/tim. Och visst behövs det fler talanger till landslagen i svensk distansritt och alla ekipage behöver olika tid för att klara det. Men EM i England lockar 2019.

Blaabjergridtet i Danmark

De var nio svenska ekipage som tog färjan eller broarna över till Jylland och Dansk Mästerskap 122 km. Det blev nästan bara en match mellan Norge och Sverige med en dansk uppstickare för de 20 ekipagen. Banan är teknisk och kuperad med mycket sand som kan vara djup och jobbig för hästarna. Mycket Norge i början av loppet men när vinden mojnat och pallen var klar var det Sverige, Danmark och Norge.

Woo Boo Doo/Sara Henriksson lurpassade bakom tätklungan de cirka 70 första kilometerna, och slog sedan till på slutet. Med tiden 8.33,53 tim/14,24 km/tim slog hon det danska mästarekipaget Larka/Merete Neland med knappt 6 minuter. De blev sekundstrid om tredjeplatsen där hingsten Larka var två sekunder snabbare än valacken Shan/Kine Sesilie Iversen-Aasheim, Norge.

Men i topp tio blev det fem mot fyra till Sverige. Plats fyra och fem till Norge, men sedan var det svenskt i följande ordning. Top Spin/Maria Hagman Eriksson, Nael/Madelene Bergman, Le Shadow/Mikaela Linnér, Sadiki El Moniet/Selina Andersson Kjellberg, som åkt ända från Brunflo utanför Östersund för att kvala in hästen på 120 km. Tiondeplatsen 50 minuter bakom segraren togs av Bomuld´s Santana/Sigrid Hegevold, Norge.

I den nationella klassen över 80 km var det bara tre startande, men svensk etta och tvåa från samma stall i Halland. Maratschio/Sara Östman vann sekunden före PQ´s Solero/Jessica Holmberg.

Dwingeloo, Holland

Officiell resultatlista saknas på internet men Ulrica Lönnqvist berättar på sin facebooksida, att på en CEI** 120 km blev hon och varmblodstravaren Ars Vicendi uteslutna i vetgate 2. På CEI* 84 km var Sofie Niemi och Kasai ibn Ffatal godkända i mål.

180930_euphoria_ulflonas
Euphoria ox och Catarina Nicklasson vann årets sista 80 km i Sverige. Foto: Ulf Lonäs

Rimboritten

Rimboritten i norra Stockholms län avslutade den regionala och nationella distansritten för året. Arrangör var Roslagens Rid och Körklubb. I år avgjordes tävlingen som en TE-tävling som står för tempoklass. En tävlingsform i distansritt hämtad från Frankrike och anpassad till Sverige för att minska farterna med bland annat en minimi- och maxtid. Har man ridit långsammare eller snabbare vid målgång blir man utesluten.

Själva loppet går till på samma sätt som i klassisk distansritt, men med ett annat regelverk. De viktigaste reglerna som skiljer sig mot klassisk distansritt är: Segraren räknas fram med en formel där bland annat olika hastigheter och pulsvärdet ingår. Vilotiden i vetgate är alltid 60 minuter. I vetgate stoppas klockan och vilotiden börjar vid ankomsttiden och inte vid intid till puls. Starttiden är individuell och sker inom ett intervall på 30 eller 60 minuter (arrangören bestämmer) men vill alla starta som masstart är det tillåtet.

Huvudklassen var 80 km på välkända banor. Start och mål på Lovisedals gård. Bara nio anmälda och sex till start. Det blev en enkel favoritseger och tredje raka segern i år för Euphoria ox född 2005 och Catarina Nicklasson på 5.11,38 tim/ 15,40 km/tim. De båda har tävlat distansritt sedan 2011. Resultatraden från och med 2014 skvallrar om både rytm och balans som är viktiga i all distansritt. Tre starter varje år på 50 till 100 km. Av 12 starter under dessa år har de båda varit sämre än trea bara två gånger. Provar man 120 km eller till och med 160 km nästa år? Det avgör alltid hästarna i distansritt. Liksom i galopp och trav finns det sprinters och stayers i distansritt.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 101 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden